Menekülőút

2022.01.11. 16:48

2022-ben újabb panelreneszánsz indult a lakáspiacon

Egyre népszerűbbek a panellakások az ingatlan.com elemzése szerint, amelyben több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálták meg az érdeklődés alakulását, valamint az árak változását a lakáspiacon.

A cég közölte: tavaly a fővárosi és a megyeszékhelyeken lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet. Az egy eladásra kínált lakásra jutó kereslet a paneleknél 6 százalékkal nőtt éves szinten, míg a téglalakások iránti kereslet stagnált. Az idén januárban tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt. Az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas - közölték.

A társaság elemzése szerint 

a panellakások népszerűségéhez alacsonyabb áruk mellett az is hozzájárul, hogy azokat a bankok is szívesen hitelezik. Az ingatlan.com úgy véli, "idén ez lehet nagyvárosi vevők menekülőútja a lakásdrágulás és hitelkamatok emelkedése elől". Megjegyezték, hogy a panellakások alacsonyabb ára miatt a CSOK és babaváró támogatások, illetve a kamattámogatott hitelek jóval nagyobb arányú segítséget biztosítanak, mint egy drágább, téglalakás esetében.

Az ingatlan.com körképe szerint az idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint a kínálati piacon. A téglalakásokra 867 ezer forintos átlagár a jellemző. A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, azokért négyzetméterenként 776 ezer forintot szeretnének kapni az eladók, míg a legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért.

A megyeszékhelyeken a panelek átlagos négyzetméterára 421 ezer forint, a téglalakásoké 491 ezer. Az összeállítás szerint a veszprémi paneleket kínálják a legmagasabb áron, 563 ezer forintért, a legolcsóbb pedig Salgótarján 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

 

Borítókép: mintegy 40 éve épült panelházak Kőbányán a Liget tér közelében, a Vásárló utcában (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában