Szja-mentesség

2022.02.18. 13:10

A fiatalok csaknem fele hosszútávú céljaira teszi félre a többletjövedelmét

Az elmúlt csaknem kétéves időszak jól példázta, hogy milyen fontos a tudatos tervezés az egészség, az öngondoskodás és az anyagi helyzet terén.

A 25 év alattiak csaknem fele hosszútávú céljaira fogja félretenni az szja-mentességből szerzett többletet - tájékoztatta az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) legújabb felméréséről pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a megkérdezettek több mint negyede a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel.

A felmérés szerint oktatásra, képzésekre és tanfolyamokra 16 százalék, míg önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra 13 százalék költene.

Nyugdíjpénztári megtakarítást nemcsak az adójóváírás miatt érdemes indítani - hívták fel rá a figyelmet. A korán befizetett összegek jóval magasabb hozamot fialhatnak a nyugdíjas korig, továbbá minél hamarabb nyit valaki számlát, annál hamarabb lehet szükség esetén az első 10 év hozamát adó- és járulékmentesen felvenni - tették hozzá.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke a közleményben elmondta: bízik abban, hogy az adókedvezmények pozitív hatást fognak gyakorolni az önkéntes pénztári piacra.

Az elmúlt csaknem kétéves időszak jól példázta, hogy milyen fontos a tudatos tervezés az egészség, az öngondoskodás és az anyagi helyzet terén - húzta alá.

A kutatás az ÖPOSZ megbízásából a Pulzus Kutatási Rendszerrel készült 801 fő részvételével; a válaszok az szja-mentességgel érintett 25 év alatti korosztály véleményét reprezentálják. Az adatfelvétel 2021. decemberében történt.

Idén január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig. A kedvezmény 280 ezer dolgozó fiatal számára évente átlagosan mintegy félmillió forint, 2022-ben maximálisan 781 ezer forint többletbevételt jelent.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában