Jó eredmények

2022.02.16. 16:16

Agrárminiszter: jelentősen növekedett az élelmiszeripar teljesítménye

Az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült. Az élelmiszeripar összes értékesítése tavaly csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt – közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium szerdai közleménye szerint.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar teljesítménye az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, hiszen a termelés és az értékesítés gyorsuló ütemben bővült. A növekedés motorja 2021-ben a közvetlen export volt, de a belföldi értékesítés is folyamatosan emelkedik. A hazai eladások élénkülése mögött elsősorban a reálbérek és a foglalkoztatás növekedése áll, aminek köszönhetően bővült az élelmiszer kiskereskedelem is – tette hozzá.

Nagy István ennek kapcsán kiemelte, hogy az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma tavaly 2,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripar belföldi értékesítésének volumennövekedése meghaladta az élelmiszer kiskereskedelem volumenének növekedését, ami segíti a hazai termékek magasabb arányát a kiskereskedelmi értékesítésben.

Kifejtette, az élelmiszeripar értékesítése 2021-ben megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot. Teljesítményének fejlődése széles bázisú volt, szinte mindegyik ágazatban bővült a termelés értéke. A növekedés mértéke az előző évhez viszonyítva változatlan áron 8,6 százalék volt, amelyen belül a belföldi értékesítés éves növekedése 7,5 százalékot tett ki, a közvetlen külpiaci értékesítés növekedési üteme pedig több mint 10 százalékos volt.

2010 óta az élelmiszeripar összes értékesítése 114,4 százalékkal, az exportértékesítés csaknem 190 százalékkal növekedett. Továbbra is elmondható, hogy az ágazat kulcsszerepet játszik a hazai élelmiszerellátás biztonságának fenntartásában, hiszen főként a belföldi piacra termel, ide irányult tavaly az eladások több mint fele 

– hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az élelmiszeripar teljesítményének növekedéséhez jó alapot adott a baromfi, tej, szarvasmarha és sertés ágazatok elmúlt években összességében emelkedő kibocsátása, valamint a szántóföldi növénytermesztés eredményei.

 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában