Munkaerőpiac

2022.04.22. 11:00

Egyes szakmákban már német szintre nőttek a magyar bérek

Egy német szakmunkás havi szinten nettó egymillió forintot kereshet, ekkora bevételre pedig hazánkban már egy katás vállalkozó is szert tehet.

Akkora bérrobbanás zajlott le Magyarországon, hogy bizonyos szakmákban gyakorlatilag már utolérték a keresetek a német fizetéseket – írja pénteki számában a Világgazdaság.

Karácsony Zoltán, a HRPortal álláspiaci szakértője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egy német szakmunkás havi szinten nettó egymillió forintot kereshet, ekkora bevételre pedig hazánkban már egy katás vállalkozó is szert tehet.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke árnyalta a képet, szerinte német fizetésekről még nincs szó, de azt elismerte, hogy nagyon megnőttek a bérek az elmúlt években, köszönhetően a munkaerőhiánynak.

Az érdekképviseleti vezető szerint a munkaerőhiány mint trend nem is fog enyhülni a jövőben, sőt a háborús helyzet rendeződésével még súlyosbodhat is a helyzet, ha a hazánkban dolgozó ukrán vendégmunkások hazamennek az országukat újjáépíteni.

Mindenesetre a nyugati és az itthoni bérek közötti szakadék egyre kisebb, emiatt pedig megindulhat a külföldön dolgozók hazaáramlása, főleg ha a világgazdaságban is problémák jelentkeznének – áll a Világgazdaságban.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában