Modern gazdaság

2022.06.08. 14:00

ÁSZ: a versenyképesség kulcsa a digitális technológiák alkalmazása

Ez Magyarország gazdasági növekedésének egyik sarokköve – hangsúlyozzák az Állami Számvevőszék szakértői elemzésükben.

A modern gazdaságban a digitális technológiák alkalmazása a versenyképesség kulcsa, Magyarország gazdasági növekedésének egyik sarokköve – hangsúlyozzák az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői kedden közzétett elemzésükben.

Felidézték, hogy az Európai Bizottság 2016-ban alkotta meg az európai ipar digitalizálására irányuló kezdeményezését, amelyhez csatlakozva Magyarország az ipar technológiai fejlődését, digitalizálását támogató stratégiákat alkotott. A hazai stratégiák célul tűzték ki, hogy 2020-ra a GDP arányos K+F ráfordítások 1,8, majd 2030-ra 3 százalékra emelkedjenek. Az ÁSZ elemzése azonban rámutat, hogy ezek a célok nem az elérni kívánt eredményeket, hanem az eredmények eléréséhez felhasználandó források nagyságát határozták meg.

A mérések kapcsán a Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) módszertanával kapcsolatban az elemzés rámutat, hogy számításánál problémaként merülhet fel az önértékelésen alapuló eredmények megbízhatósága, továbbá a DESI mérési eredményeit befolyásolhatja az ipar duális szerkezete, az ipari termelés koncentráltsága, illetve elaprózottsága is.

Az elemzés hangsúlyos következtetése, hogy az ipar digitalizálását támogató stratégiák és intézkedések eredményes megvalósításához nélkülözhetetlen a reális és mérhető célok meghatározása, a megfelelő indikátorok, valamint az eredményesség nyomon követését biztosító rendszer kialakítása.

Az elemzés bemutatja, hogy a 2016-2021 közötti időszakban eredményes digitális fejlesztési programok, vállalati és kormányzati oktatási együttműködések valósultak meg, illetve Magyarország szélessávú infrastruktúrával való ellátottsága is nőtt.

Az elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a humán tőke tekintetében a magyar lakosság az uniós átlaghoz képest gyenge digitális kompetenciával rendelkezik. Magyarország bruttó hazai termékének közel negyedét az ipar adja, ezért az ipari technológiák fejlődése, a digitalizáció megköveteli a digitális kompetenciák növekedését, a digitális vezetésben és munkavégzésben jártas, szakértelemmel rendelkező szakemberek képzését, foglalkoztatását.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában