Erősödő vásárlóerő

2022.09.12. 15:01

A háborús infláció ellenére is nőnek a fizetések

A háborús infláció ellenére a fizetések reálértéke is tovább nő idén, miközben Európa szinte minden más tagállamában már visszaesést hozott az árak emelkedése – emelte ki az Origónak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: hedgehog94

Miközben Európa legnagyobb részén veszítenek értékükből a keresetek, Magyarországon 7,9 százalékkal nőtt az átlagkereset reálértéke idén az első félévben a KSH legfrissebb jelentése szerint. Ez igaz a fizetések vásárlóerejére is – hangsúlyozta az Origónak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, aki hangsúlyozta azt is: Európa legtöbb országában a háborús infláció már csökkentette a fizetések értékét, beleértve a legalacsonyabb keresetűek bérét is.

Szalai Piroska az adatok alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy messze a legnagyobb volt a magyar minimálbér vásárlóerejének növekedése: a tavaly júliusihoz képest 10,7 százalékkal tudnak többet vásárolni a munkavállalók a minimálbér összegéből.

A második legnagyobb reálbér-növekedés is jóval elmarad a hazaitól: Belgiumban a többlépcsős idei emelés hatására 5,7 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a nemzeti minimálbért alkalmazó országok felében már csökkent a legkisebb bér reálértéke, beleértve a többi V4 országot.

Hazánkban a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány háromoldalú megállapodása alapján csaknem 20-20 százalékkal nőtt a minimálbér és a jóval több munkavállalót érintő garantált bérminimum. Előbbi összeg bruttó 200 ezerre, utóbbi 260 ezer forintra nőtt idén januártól. A béremelés adócsökkentés mellett valósult meg: idén a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) 13 százalékra csökkent és beleolvad az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A szocho csökkentése érdemben támogatja a bérek emelkedését, a munkáltatói kötelezettség mértéke 2016-ban még 27 százalék volt.

A hazai emelkedéssel ellentétben a minimálbér és átlagkereset reálértéke is veszített vásárlóerejéből a visegrádi országokban a második negyedévben. A fizetések vásárlóereje

  • Csehországban -9,8 százalékkal
  • Lengyelországban -2,1 százalékkal,
  • Szlovákiában -4,5 százalékkal változott, tehát romlott,
  • ellentétben Magyarországgal, ahol +7,9 százalékkal nőtt.

Szlovákiában a munkavállalóknak az utóbbi 22 év legnagyobb romlását kell megélniük.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában