Halottak napja

2022.10.28. 11:34

A tavalyihoz hasonló a hazai krizantémtermés

Idén (a tavalyihoz hasonlóan), mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek - ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken, megjegyezve, hogy érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani.

Illusztráció/Látogatók a budapesti Farkasréti temető bejáratánál

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A közlemény szerint 

a nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, illetve november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége.

A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai virág, a cserepes és a vágott fajtákból is bő a választék - közölte a NAK.   

Egy átlagos évben a nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Bár tapasztalható némi drágulás, a termelők jelentős költségnövekedése nem tevődik át teljes mértékben az árakba - jelezték.   

A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, jelentős termőterületek vannak Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged környékén.

Míg korábban a fehér színű virágokat keresték a vásárlók, mostanában inkább a zöld és a kétszínű krizantém a legkelendőbb. Nyugat-Magyarországon a pompon típusú, az Alföldön és a Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágok a népszerűbbek. Az utóbbi években az előregyártott, kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza - ismertette a kamara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában