Vélemény

2022.10.28. 15:51

The time is now, avagy ki, ha nem mi, és mikor, ha nem most?

Sokszor, sokan mondták, hogy Magyarország geotermikus nagyhatalom, amely adottságát eddig az ország vonakodott kihasználni, nem véletlenül: a beruházás drága és kockázatos, pontos mérést, előkészítést és hatalmas anyagi ráfordítást igényel. Az idők azonban változnak, az energiaválság – ami, mint minden krízis, egyszerre lehet veszély és lehetőség – megmutatta, hogy az ország határain belül elérhető energiaforrásnál nincs értékesebb - Bíró Marcell írása.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: RGtimeline

Hazánkban a termálvíz-hasznosításnak évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak. Az ország területén található jó néhány termálvízforrást már a Római Birodalom idején is ismertek és használtak. A mélységi vízkutatás kezdete Zsigmondy Vilmos nevéhez fűződik: 1878-ban a Városligetben mélyített 970 méter mély termálkútja, amely ma a Széchenyi gyógyfürdőt táplálja 74 fokos vizével, akkoriban Európa második legmélyebb kútjának számított, és közel 150 év után is üzemképes. A XX. század első felében a termálvíz-hasznosítás elsősorban balneológiai célú volt, hazánk pedig Európa élmezőnyébe tartozott.

A trianoni békediktátum ugyanakkor az elérhető nyersanyagforrások és energiahordozók tekintetében is katasztrofális következményekkel járt: a nyersanyaglelőhelyek jelentős része, mint Selmecbánya, Körmöcbánya és Besztercebánya környéke, az erdélyi- és Szepes-Gömöri-érchegységek, a Bánság érces vonulatai vagy a Nagybánya környéki bányavidék az ország határain kívülre került.

Mivel gazdálkodhatunk tehát? 

A megmaradt területeink mélyében rejlő olaj- és gázkészlet a teljes hazai földgázigény hozzávetőlegesen 14 százalékát fedezi, azonban záros határidőn belül 2 milliárd köbméterre emelhetjük a hazai földgázkitermelést, amely a jelenlegi hazai gázigény ötödét fedezné. A magyar stratégiai tartalék részét képezi továbbá a barnaszén és a lignit, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az importgáz árának kiszámíthatatlan alakulásából adódó nyomást. 

A geotermiáról kiemelten érdemes beszélnünk. Környezetbarátabb alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, és az egyéb megújuló energiaforrásokkal (például nap- és szélenergiával) szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre, ráadásul hazánknak jelentős tartalékokai vannak.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában