A jövő záloga a fejlesztés

2022.12.27. 09:24

Nagy István: a nehézségek idején kell a leginkább fejlődni

Nagy István agrárminiszter a januárban induló új közös agrárpolitikáról, az agrárium jelenlegi helyzetéről és az idei év kihívásairól is beszélt a Világgazdaságnak adott interjúban.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon a Vajdahunyad-várában 2022. december 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Nagy István a Világgazdaságnak a januárban induló új Közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban elmondta: 

a beruházások megvalósításához szükséges erő és bátorság megvan a hazai gazdatársadalomban, a forrásokat pedig a kormány által biztosított rekordmértékű nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően több mint 5300 milliárd forintra emelkedett KAP-stratégia biztosítja. 

Nagy István a 2022-es évet értékelve jelezte: az ágazatnak emberemlékezet óta nem látott nehézségekkel kellett szembenéznie.

A kabinet az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság és az évszázados aszály pusztítása miatt bajba került gazdák mellett állt. 

Az ágazat túlélését, a gazdaságok megmaradását szolgálta a kamatstop bevezetése, a hitelmoratórium elrendelése, a kedvezményes hitelkonstrukciók bevezetése, ahogyan az október közepén elindított emelt összegű előlegfizetés is.

Az agrárminiszter az élelmiszerpiacon tapasztalható, gyors ütemű áremelkedéssel kapcsolatban úgy vélte, a legalapvetőbb élelmiszerek esetében bevezetett ársapka beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rezsicsökkentés mellett a családokat és a nyugdíjasokat ezzel is védi a kormány a szankciók okozta áremelkedésektől. 

Az interjú IDE kattintva olvasható el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában