Gazdaságfejlesztés

2023.01.02. 12:05

Nagy Márton: sikerült megvédenünk a növekedést (videó)

A kormány mindent meg fog tenni a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Rámutatott arra, hogy Magyarország 2010 óta gazdasági fordulatot hajtott végre, a baloldal elhibázott gazdaságpolitikája után a nemzeti kormány növekedési pályára állította a magyar gazdaságot, amely Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett.

Hozzátette, a háború és a szankciók teljes egészében felforgatták a gazdaságot, veszélyeztetik az elért eredményeket. A szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, a beszerzési árakat és az inflációt is, amely soha nem látott kihívás elé állított minden gazdasági szereplőt.

Nagy Márton szerint látható, hogy a szankciók falnak vezették és befékezték az európai gazdaságot. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült megvédeni a növekedést, a magyar gazdaság 2022-ben 5 százalék közelében növekedhet, 2023-ban is az a cél, hogy a családok és a teljes foglalkoztatás megvédésével egyidejűleg elkerülje az ország a recessziót, és a nehéz helyzet ellenére is folytatódjon a növekedés – tette hozzá.

Kiemelte: az alapokat már lerakták, több mint 2000 milliárd forintos védvonalat hoztak létre a vállalkozások megvédése érdekében olcsó államilag támogatott hitelekkel, célzott támogatásokkal, a kamatstop kiterjesztésével. Jelezte, hogy itt nem állnak meg, fenntartható és 21. századi gazdaságot kell létrehozni, amelynek alapja egy új iparpolitika. Hatékonnyá és fenntarthatóvá kell alakítani a vállalkozások működését, csökkentve az energiafüggőségüket, különösen a hazai tőke megerősítésével – fejtette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

Tovább kell növelni a versenyképességet, csökkenteni a vállalkozások adminisztrációs terheit, biztosítani kell a magyar gazdaság működéséhez szükséges energiaellátást, és újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét – mondta.

„2023 nem lesz könnyű, abban biztosak lehetünk, hogy a kormány mindent meg fog tenni a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért” – fogalmazott Nagy Márton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában