Államháztartás

2023.02.20. 10:19

A GDP 76,8 százalékáról 72,9 százalékra csökkent az államadósság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát „a vártnál jobban, 76,8 százalékról 72,9 százalékra javítottuk tavaly” – jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Magyarország annak ellenére is képes uniós átlag feletti gazdasági növekedésre és az államadósság csökkentésére, hogy továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat, fűzte hozzá a miniszter.   

A veszélyes időkben is folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk

– erősítette meg.   

A magyar gazdaság elkerüli a recessziót, idén is az uniós átlag felett növekedhet – hangsúlyozta Varga Mihály.   

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján közölte hétfőn az MNB, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 70,6 százaléka, 47 296 milliárd forint volt a múlt év végén, az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 48 840 milliárd forintot, a GDP 72,9 százalékát tette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában