Élelmiszer-ellátás

2023.02.23. 12:01

Agrárminiszter: újabb ENSZ-szervezet központja költözik Budapestre

A Világélelmezési Program globális pénzügyi központjának Budapestre költözése a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához és az éhezés felszámolásához is hozzájárul – tudatta csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

a szervezet középtávon a pénzügyieken túl további szolgáltatásokat is hozna a magyar központba. 

A tárcavezető kifejtette, a Világélelmezési Program (World Food Programme - WFP) a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, amely 5600 kamionnal, 100 repülővel és 30 hajóval van úton minden nap annak érdekében, hogy segítséget nyújtson háborúk, természeti katasztrófák, illetve a klímaváltozás hatásai miatt éhségben élőknek.

A szervezet céljai megegyeznek a magyar kormány törekvéseivel. Egyrészt a program a menekültek számára a lakóhelyükhöz közel vagy a szomszédos országokban biztosít ellátást annak érdekében, hogy a lakosság mielőbb visszatérhessen otthonába. Az általuk nyújtott támogatások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a támogatott személyek nem indulnak útnak. Másrészt a budapesti központ létrehozása összhangban áll azzal a kormányzati célkitűzéssel is, hogy minél több magas hozzáadott értékkel és fejlett technológiával rendelkező munkahelyet hozzon létre Magyarországon

– emelte ki a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, hogy 

a központ létrehozása elősegítheti a nemzetközi migráció mérséklését is, illetve megelőzését azzal, hogy a kibocsátó országokban az embereket a helyben való boldogulásra ösztönzi többek között az ellátás biztosítása, valamint az élelmezésbiztonság erősítésén keresztül.

Az ősztől 81 fővel működő központ legalább 85 százalékban magyar szakembereket fog alkalmazni. Mivel az új rendszer elindulását követően a számlázással, kifizetésekkel jelenleg foglalkozó Világélelmezési Program munkatársak közül többen maradnak a terepen, és a többi folyamatot Budapestről irányítják, a szervezet jelentősen megnöveli a hatékonyságát is. Ahogy David Beasley, a program ügyvezető igazgatója fogalmazott:

 több millió dollárt spórolnak meg a magyarországi központ megnyitásával, amit életek megmentésére fordíthatnak.

A miniszter hozzátette, az éhínség határán lévők száma drasztikusan növekedett az elmúlt években, tekintettel a számos válsághelyzetre és az azok nyomán kialakult népességmozgásokra. Míg öt évvel ezelőtt 80 millió ember volt az extrém éhezés küszöbén, a COVID-19 járvány, majd az ukrajnai háború következtében ez az adat 349 millió emberre növekedett. A jövőben a budapesti központ is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezt a számot sikeresen csökkentsék. Azonban a háború egyetlen megoldása a béke, húzta alá a tárcavezető. 

Nem újabb szankciós csomagokra, hanem tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy az európai és a globális élelmiszerpiac stabilizálódjon, és mindenki számára biztosított legyen a biztonságos élelmiszer-ellátás

 – emelte ki a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában