6,5 milliárdos beruházás

2023.02.17. 14:45

Átadták az ország legnagyobb malomipari központját Gyermelyen

Az új malom napi 300 tonna lágybúza őrlésére képes.

MTI

Új malmot adott át a Gyermelyi Zrt., az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is

Forrás: Facebook/Varga Mihály

A Gyermelyi Zrt. 6,5 milliárd forintot meghaladó beruházással épített új malmot adott át pénteken, ezzel a vállalat Magyarország legnagyobb, egy telephelyen belül üzemelő malomipari vállalkozását hozta létre.

Varga Mihály pénzügyminiszter a malom átadása előtt elmondta,

a társaság a beruházáshoz a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott.

A miniszter kiemelte, az elmúlt nyolc évben 250 támogatási szerződés jött létre a program keretében, 570 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhatott meg, ebből mindegy 133 milliárd forintnyi kötődik az élelmiszeriparhoz.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója elmondta, az új malom napi 300 tonna lágybúza őrlésére képes. A fejlesztéssel a meglévő két malom teljesítményével együtt napi 800 tonnára emelkedik a Gyermelyi Zrt. őrlési kapacitása. Ez a tésztagyár és a magyar partnerek ellátása mellett a külföldi vevők kiszolgálását is lehetővé teszi.

A malom megépítése után 3 milliárd forintos fejlesztéssel növelik a gabonatároló kapacitást, nyárra készül el egy 40 000 tonnányi gabona tárolására alkalmas rendszer.

A vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt termékpályát működtet, mely európai szinten is egyedülálló. A liszt termelését megalapozó növénytermesztési ágazat 8200 hektáron gazdálkodik 250 termelőt fog össze – ismertette az elnök-igazgató.

A vállalatcsoport az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagot szaporítja, majd eljuttatja a termelési közösségben résztvevő gazdákhoz.

A Gyermelyi Zrt. piacvezető Magyarországon a tojástermelésben is. Farmjain jelenleg évente 140 millió darab tojást termel, melynek egy részét héjas tojásként értékesíti, a többit pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel, naponta akár 700 000 darabot.

A tésztagyár Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Az üzemben 2022-ben közel 42 000 tonna tészta készült, melynek több mint 35 százaléka külföldön talált gazdára.

A Gyermelyi Zrt. 2020-ban közel 29 milliárd, 2021-ben 27 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A társaság adózott eredménye 2020-ban 1,6 milliárd, 2021-ben 1,3 milliárd forintot tett ki.

A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, csak 2022-ben több mint 6,6 milliárd forintot szánt fejlesztésekre. A társaság csaknem 600 embert foglalkoztat közvetlenül, az általuk szervezett termelési integráció több ezer családnak jelent biztos megélhetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában