Hatékony intézkedések

2023.03.14. 15:37

Nagy Márton: a kormány elkötelezett abban, hogy az inflációt egy számjegyűre szorítsa vissza

A háború és szankció sújtotta gazdasági helyzetben is meg kell védenünk a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ki kell védjük a recessziót, a kormány határozott célja, hogy idén 1,5 százalékkal növekedjen a gazdaság, majd 2024-ben újra kilőjön a GDP-bővülése - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a a Világgazdaságnak adott interjúban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása a Debreceni Egyetemen, 2023. március 2-án

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: KISS ANNAMARIE

A  tárcavezető megjegyezte: a szankciós infláció letörése és a negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében már 20 intézkedést hoztak, amelyek egyaránt védik a munkahelyeket és segítik a családokat és a gazdaságot is. Mint mondta, az infláció főként kínálati tényezőkből fakad, így elsőként ezeket kell kezelni.

Jó úton haladunk, a várakozásaink beigazolódtak, ahogy azt a kormányzat előzetesen jelezte, januárban már tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult egy mérséklődés

– húzta alá a miniszter.

Nagy Márton szerint a infláció letörését elsősorban az energiaárak csökkenése, az árfolyam stabilizálódása, valamint főképp az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik.

Szerinte a kormányzat célzott intézkedései hatékonyak, a szankciós infláció ellen beadott vakcina működik. Hangsúlyozta, hogy az infláció elleni küzdelemben nagy segítség a Gazdasági Versenyhivatal fellépése is, amely az élelmiszerkiskereskedelmi láncok árazási gyakorlatát vizsgálja.

Erre a leginkább látható, mindenki számára a mindennapokban is közvetlenül érezhető példája, hogy az elmúlt hetekben az áruházláncok sorozatosan jelentik be a különböző termékek árának csökkentését. 

Hangsúlyozom, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje és egy számjegyűre szorítsa vissza az év végéig. A csökkenő infláció ráadásul megnyithatja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok csökkentésének is

– összegezte Nagy Márton. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában