Turizmus

2023.05.12. 13:56

Gulyás Gergely: nagyszerű közösség dolgozik azért, hogy egyre vendégcsalogatóbb legyen a Velencei-tó

Évről évre nagyszerű közösség dolgozik azért, hogy egyre szebb, fenntarthatóbb, barátságosabb és vendégcsalogatóbb legyen a Velencei-tó – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Kápolnásnyéken, a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Velencei-tóért díjat Görög István nyugalmazott ezredesnek, a Pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) ügyvezetőjének a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban 2023. május 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az MTI beszámolója szerint Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy erőfeszítéseik szemmel láthatók és munkájuk eredményeként a következő évtizedben a tó elfoglalhatja a táj szépsége alapján kiérdemelt helyét az országos turisztikában, mert jelenleg „nem a rangjának megfelelő helyet foglalja el a közgondolkodásban”.

Szerinte olyan nyár következik, amikor a korábbi évek sport- és turisztikai fejlesztéseinek nagy része élvezhető lesz a tókörnyéken.

A miniszter rámutatott, hogy a tavalyi vízhiányos évben a Velencei-tó kritikus helyzetbe került, ám mostanra jó irányba fordultak a dolgok a sok munkának és „az égieknek is hála”. Az esőre utalva jelezte: „a turisztikai évadot esővel megnyitni a Velencei-tónál minden eddiginél időszerűbb”.

A megnyitón Gulyás Gergely átadta a Velencei-tóért díjat Görög István ezredesnek, a Pákozdi Katonai Emlékpark Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Mint mondta, a díjazott „olyan időkben is kiállt a honvédelem ügye mellett, amikor azt hittük, kitört a világbéke”.

L. SIMON László
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója beszédet mond a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban 2023. május 12-én
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója elmondta, hogy

a vízszint tavalyi drasztikus csökkenése és az ezzel kapcsolatos hírek a másfél évtized alatt elért sikereiket is némiképp beárnyékolták. Megjegyezte, hogy továbbra is olyan fejlesztésekért dolgoznak, mint amilyenek a Balaton, a főváros és Tokaj-Hegyalja térségében már megvalósultak.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy a tókörnyéki településeken nem állt meg az élet a nehéz helyzet miatt, komoly fejlesztések történtek a tavalyi szezonnyitó óta.

A vízszinttel kapcsolatban közölte: január óta minden vízcseppet a Velencei-tóba próbálnak „kormányozni”, ennek eredményeként most 106 centiméteres a vízállás, ez valamivel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában