Jó hír

2023.05.13. 19:14

Uniós rendelet váltja a tagállami rendeleteket az ukrán agrártermékek importtilalma ügyében

Szombaton lépett életbe az az uniós rendelet, amely felváltja a tagállami rendeleteket az ukrán gabonaimport ügyében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

MW

Ukrán kamion rakományából származó csomagot nyit fel a mintavételhez egy szaksegéd dolgozó a Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomáson a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Nagy István jó hírnek nevezte, hogy Ukrajnából származó gabonát továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni, vagyis ezzel együtt érvényben maradnak a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozó korábbi szabályozások – tudta meg az MTI.

NAGY István
Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatót tart az ukrán mezőgazdasági termékek importszabályozásáról a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Ugyanolyan szigorúan és rendezetten történik ennek a rendeletnek a betartatása, mint a tagállami hatáskörben meghozott intézkedéseké

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Az agrárminiszter úgy értékelte, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia összefogása meghátrálásra késztette a brüsszeli bürokratákat.

Végre megértették azt, hogy olyan nagyfokú belső piaci zavart okoz az ukrán mezőgazdasági termék beáramlása az Európai Unióba, hogy azt mindenképpen kezelni kell

– fogalmazott Nagy István.

Emlékeztetett arra, Magyarország sokszor felhívta Brüsszel figyelmét a korlátozó intézkedések szükségességére, de kérése mindeddig „süket fülekre talált”. 

Az öt tagállam bátor döntése, vagyis az egyedi importtilalom hatására azonban Brüsszelben is belátták a közös fellépés fontosságát

– mondta.

Hozzátette, az uniós rendelet nem szabályozza a május 2. előtti szerződések kötelezettségeit, ezért a korábbi kontraktusokra a magyar rendelet vonatkozik.

Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy ezzel a döntéssel végre megindulhat a magyar gabonakereskedelem, és a hazai termelők gabonája olyan piacokra kerülhet, ahová a gazdálkodók szánták.

Megjegyezte, szóbeli megállapodás van arról, hogy ezt az uniós eljárást június 5. után is fenntartja az EU, erre vonatkozóan azonban írásbeli nyilatkozatot vár a brüsszeli döntéshozóktól a magyar agrártárca.

 Ahhoz, hogy öt ország elálljon a saját tagállami döntéseitől, kellő garanciák kellenek

– jelentette ki Nagy István.

A tárcavezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Magyarország nem hagy nyitva semmilyen kiskaput, és nem engedi továbbra sem, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlenül jusson be az országba.

A tranzitszállítások biztosítottak, a szolidaritási folyosó működik, a határon belépő szállítmányokat dokumentálják, ellenőrzik, plombálják és szigorúan nyomon követik egészen addig, amíg ki nem lépnek az országból – ismertette.

Nagy István közölte, mindenképpen azt kell elérni, hogy az Európába beáramló, sokkal olcsóbb termelési körülmények mellett előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el, és ne borítsa fel a teljes EU-piacot. 

Ehhez azonban szükség van a tengeri útvonalak felszabadítására, valamint a tengeri kikötők kapacitásának növelésére is

– fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában