Komoly lehetőségek

2024.05.31. 18:07

A nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiból a hazai cégek is sokat profitálnak (videó)

A nagy nemzetközi vállalatok beruházásai komoly lehetőségeket teremtenek a hazai kis- és közepes, családi vállalkozások számára, így káros és hamis az a beállítás, amely vagy-vagy kapcsolatként tünteti fel a külföldi és a magyar vállalkozások fejlesztéseinek támogatását – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.

MW

Forrás: vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

A tárcavezető a Galambos Logistic Kft. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a cég 5,6 milliárd forintos fejlesztése keretében 13 ezer négyzetméteres alapterületű logisztikai központot építettek, amihez a kormány 1,9 milliárd forint értékű támogatást biztosított, ezzel hozzájárulva 56 új munkahely létrehozásához.

Beszédében közölte, hogy mivel a Schaeffler szombathelyi kapacitásbővítése nyomán vált szükségessé ez a beruházás, ez is bizonyítja azt, hogy a nagy nemzetközi vállalatok fejlesztései újabb lehetőségeket teremtenek a hazai kis- és közepes, családi vállalkozások számára.

Vagyis hamis és káros az a beállítás, amely vagy-vagy kapcsolatként tünteti fel a nagyberuházások és a közepes magyar vállalkozások támogatását. Mind a kettőt támogatni kell

– mondta.

Az elmúlt másfél évtized infrastrukturális fejlesztései nyomán Magyarország azon harminc ország közé tartozik a világon, amelyek a legkedvezőbb körülményeket kínálják a beruházóknak logisztikai, infrastrukturális szempontból

– emelte ki.

Illetve hozzátette, hogy az utóbbi tíz évben 119 logisztikai nagyberuházásra került sor Magyarországon állami támogatással, összesen 410 milliárd forint értékben.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy miután letették a beruházás alapkövét 2022 februárjában, a valóság rárúgta az ajtót Európára, az ukrajnai háború kirobbanásával összetört az az idilli kép, miszerint ez a béke kontinense.

Hangsúlyozta, hogy 

már ezt megelőzően is olyan válságokkal kellett szembesülni, amelyekkel rég nem kellett megküzdeni, ilyen volt a pandémia is.

Az európai kontinens ennek a két válságnak az abszolút vesztese lett. Az európai gazdaság térden lövése történt meg a pandémia következtében, majd a háborúra adott válaszok gyakorlatilag egy tüdőlövéssel értek fel

– fogalmazott.

Majd elmondta, hogy a háború és az arra adott válaszok nyomán a magyar gazdaság energiaszámlája körülbelül 4000 milliárd forinttal emelkedett, ami a bruttó hazai termék (GDP) 5-6 százaléka, ez pedig az egekbe emelte az inflációt is, 27 százalékra.

Innen kellett azt leküzdeni, most 4 százalék alatt vagyunk, próbáljuk még tovább csökkenteni, még alacsonyabb inflációs értéket elérni természetesen. Ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy dacára ennek a rendkívül sok nehézségnek a magyar gazdaság újra növekedési pályára tudott állni, és nem is akárhogyan. Az első negyedév növekedési adata az Európai Unióban a második legmagasabb volt, éves összehasonlításban pedig a harmadik

– húzta alá.
   A miniszter úgy vélekedett, hogy ennek oka alapvetően, hogy tavaly 

sikerült hatalmas rekordot döntve a duplájára növelni a hazánkba érkező beruházások értékét

„És ezek a beruházások teremtenek munkahelyeket, a munkahelyeken emberek dolgoznak, az emberek munkájából pedig gazdasági teljesítmény jön létre. A beruházások mentették meg a magyar gazdaságot, és a beruházások tették lehetővé, hogy a gazdaság újra növekedési pályára álljon” - fűzte hozzá.

Ráadásul kialakult itt egy olyan helyzet, amely Európában is egyedivé tesz minket, a keleti és nyugati vállalatok, a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja lettünk. Ennek természetesen nagyon fontos alapfeltétele, hogy az ország a megfelelő logisztikai és infrastrukturális adottságokkal rendelkezzen

– folytatta.

Végül pedig arról tájékoztatott, hogy nem csak Szombathely, hanem Vas vármegye is kiválóan teljesített az elmúlt években, hiszen az utóbbi tíz év során kormányzati támogatással 55 nagyberuházást hajtottak végre, összesen 490 milliárd forint értékben, ezzel háromszorosára emelve a helyi ipari teljesítményt.

A TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hoz létre Szombathelyen

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak magyar, hanem komoly nemzetközi jelentősége is van - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.

A tárcavezető a TDK épületátadó ünnepségén arról számolt be, hogy a japán vállalat nagyszabású, 26 milliárd forint értékű beruházási programot hajtott végre, amelynek nyomán 12 ezer négyzetméterrel bővül a gyártási területe. Az állam 6,7 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, így hozzájárulva 250 új munkahely létrehozásához.

Számunkra megtisztelő, hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata olyan termékeket fog itt előállítani, amelyeket Európában még nem gyártanak, és ezek a különböző autókhoz szükséges szenzorok a világ összes autógyártója számára kerülnek leszállításra

- mondta.

Ennek a beruházásnak tehát nem csak szombathelyi, nem csak magyar, hanem nemzetközi jelentősége is van

 - tette hozzá, arra is kitérve, hogy a projektet rendkívül éles versenyben sikerült elnyerni.

A jövőről szól itt minden, hiszen olyan okosautós alkalmazásokhoz fogják gyártani a különböző elektronikai alkatrészeket itt, Szombathelyen, amelyek már az autóipar legújabbkori korszakához kapcsolódnak

- fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a világgazdaság az utóbbi időszak súlyos válságai nyomán hatalmas változásokon megy keresztül, öt éven belül ugyanis kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend.

Rámutatott ugyanakkor, hogy 

ez sem tudta megakasztani az autóipar forradalmi megújulását, amely politikai döntésekből mára gazdasági realitássá vált.

Magyarországra is egyre több olyan beruházás érkezik, amely már az autóipar új korszakához kapcsolódik. És nemcsak, hogy a sorban állunk, hanem a sor elején állunk. Nagyon régen volt olyan, hogy egy technológiai forradalomban Magyarország nem a követők között, hanem az élbolyban volt található. Márpedig most, mindenfajta túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a globális autóipar elektromos alapokra történő átállásában Magyarország a világ éllovasai közé tartozik

- szögezte le.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez annak köszönhető, hogy hazánk a keleti és a nyugati vállalatok, a keleti és a nyugati gazdaság fontos találkozási pontjává vált.

Világszinten is egyedülállónak nevezte, hogy Magyarországon a három német prémium autómárka mellett a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó vállalatából öt is jelen van.

A három nagy német, a három nagy kínai és a két nagy koreai itt adnak Magyarországon randevút egymásnak

 - fogalmazott.

Majd hangsúlyozta, hogy 

a magyar autóipar termelési értéke tavaly átlépte a 10 ezer milliárd forintos „csodahatárt”, félmillió jármű gördült le a gyártósorokról. „És hogyha mindazok a beruházások, amelyek most zajlanak, befejeződnek, akkor egymillió autót fogunk tudni gyártani Magyarországon. Ma a világon öt ilyen ország van”

- tette hozzá.

Valamint leszögezte, hogy 

ez nem lenne lehetséges, ha az autóipar beszállítói háttéripara nem tudná tartani a lépést ezzel a fejlődéssel, ezért is fontos a most átadott beruházás.

A miniszter végül arra is kitért, hogy jelenleg kétszáz japán vállalat működik Magyarországon, összesen mintegy harmincezer embernek adva munkát. Szavai szerint ezek a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik, magas hozzáadott értékkel bírnak, így jelentősen hozzájárulnak a hazai gazdaság dimenzióváltásához.

Aláhúzta: 

az elmúlt tíz évben a kormány hetven japán vállalati beruházáshoz adott támogatást, ezzel ötezer új munkahely jött létre, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig elérte a hárommilliárd dollárt.

Tudatta, hogy Vas vármegye kiválóan teljesített az elmúlt években, ugyanis az utóbbi tíz év során kormányzati támogatással 55 nagyberuházást hajtottak végre, összesen 490 milliárd forintos értékben, ezzel háromszorosára emelve a helyi ipari teljesítményt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában