Mint hal a vízben

2017.07.25. 13:44

Kevés halhúst fogyasztunk, mégis nőtt a piaca

Nincs okuk panaszra a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó hazai cégeknek – állítja Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

A működő vállalkozások száma enyhe növekedést mutat az elmúlt esztendőkben, és 2015-ig az árbevétel is évről-évre emelkedett. 2016-tól csak a nagy és közepes szereplők bevételei emelkedtek, a kisebbeké csökkentek. Jelenleg több mint 1500 alkalmazott dolgozik a halászati és halgazdálkodási szektorban. A cégek stabilitását támasztja alá a felszámolás vagy végrehajtási eljárás alá vont vállalkozások rendkívül alacsony száma is. Kedvezően hathatnak az ágazatra az európai uniós pályázatok nyújtotta lehetőségek, valamint a halhús áfájának 2018-tól esedékes 5 százalékra csökkentése is. Bár az elmúlt években enyhén nőtt a hazai halfogyasztás – 2015-ben ez évi 6 kiló volt fejenként -, még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól (20-22 kg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában