Fordulat

2017.12.18. 08:27

Meglódult az agrártermékek ára

Az őszi növekedésben a fő gabonafélék játszották a vezető szerepet. Ezzel hónapok óta először nem az állati termékek húzták fel az árakat.

Idén októberben a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának értékeit. Az árnövekedés a növényi termékek árának 8, valamint az élő állatok és az állati termékek árának 6,2 százalékos növekedéséből áll össze – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Legutóbb 2013 tavaszán láttunk olyan mértékű áremelkedést, amit a mezőgazdasági árindex 2017 októberében mutatott – idézte fel a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Azt, hogy az idén március óta pozitív tartományban tartózkodó index emelkedése mögött ismét nagyobb mértékű növekedést mutatnak a növényi termékek, mint az állatiak, fordulatként értékelte. Az elmúlt hónapokban ugyanis sokkal inkább az állatok és állati termékek húzták felfelé az agrárárakat.

A szakértő szerint az októberi változást az idézte elő, hogy a fő gabonafélék ára 10-11 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az okok nemzetköziek: a világpiacon a kereslet most nagyobb ütemben emelkedik, mint a kínálat – mutatott rá. Fórián Zoltán szerint ez nem okoz egyensúlytalanságot, de kismértékű időszakos készletcsökkenést igen, ami viszont nem lesz tartós jelenség.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a kalászosok árindexe ebben az időszakban a világpiacon is emelkedett, a kukoricáé és az olajosoké viszont nem. A világpiacinál stabilabb hazai kukoricaárakat az erős ipari-feldolgozói kereslet okozza.

A növényi termékek hazai termelői áremelkedésében a vezető szerepet a gyümölcsök játszották, miután áruk 32 százalékkal nőtt a tavaly októberihez képest. Ezen belül az ipari almáé kimagaslóan, 174 százalékkal, a szőlőé pedig 3 százalékkal emelkedett. Almapiaci szakértők már korábban kifejtették, hogy a drágulást a tavaszi szárazság okozta, amely miatt az európai almatermés körülbelül 30 százalékkal maradt el az átlagostól. A hazai terméskiesés ennél kisebb, bár így is csak gyenge-közepesnek lehet minősíteni az idei hozamokat. Az európai terméskiesés a nagy almatermelő Lengyelországban volt igazán jelentős, ami többletkeresletet idézett elő. Az Erste vezető agrárszakértője azonban ezt sem tartja fenntartható szintnek, és már érezhető is a korrekció.

A fontos termékek közül a burgonya ára októberben 10 forinttal volt az egy évvel korábbi szint alatt. Az önellátási szintünk tartós és jelentős csökkenése miatt az árak leginkább az importlehetőségektől függnek. Ugyanakkor a hazai termelők együttműködésének hiánya is szerepet játszik az árakban, hisz gyakran egymás alá kínálva rontják a piaci esélyeiket – tette hozzá Fórián Zoltán.

Októberben már elkezdődött a sertésárak korrekciója. A tehéntej ára még emelkedést mutatott októberben, de az Erste előrejelzése szerint a következő hónapokban mindkét termék ára mérséklődni fog. Ugyanez várható a tojásáraknál is: októberben 21 forint volt a darabonkénti átvételi ár, ami az év végéig tovább emelkedik, de 2018 elején várhatóan visszarendeződik.

Fórián Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy az év eddig eltelt időszakában az élelmiszer-termékláncban szokatlan arányok alakultak ki. Legnagyobb mértékben, 4,8 százalékkal az élelmiszeripar belföldi eladási árai nőttek, és ehhez nagyon hasonló mértékben, 4,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági árak, míg a fogyasztói árak csupán 2,7 százalékkal lettek magasabbak az év eleji szintnél.

Borítóképünkön gólyák aratás idején egy Debrecenhez közeli szántóföldön. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában