Díjak a sikeres vállalkozásoknak

2017.10.20. 16:27

Varga Mihály szerint a gazdaság rugalmasságán múlik a nemzetek sikere

A nemzetek sikere egyre inkább azon múlik, hogy meg tudják-e teremteni saját alkalmazkodó- és versenyképességüket, azon, hogy gazdaságuk mennyire rugalmas – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten egy díjátadó ünnepségen.

Varga Mihály a szeptember és október legsikeresebb vállalkozásainak díjazásán elmondta, Magyarországnak mindenképpen jó hír, hogy ma már nemcsak a természeti erőforrásokkal való ellátottság határozza meg egy ország gazdasági potenciálját, azok az országok is sikeresek lehetnek, amelyek szellemi képessége – például a vezetői adottságok, az oktatási rendszer, a gazdasági alkalmazkodóképesség – átlag feletti.

Hozzátette: a Sikeres Vállalkozásokért Díjnak is az az egyik alapvető funkciója, hogy olyan példákat mutasson, amelyeken keresztül más cégek is sikeresebbé válhatnak.

Varga Mihály kiemelte: a magyar vállalkozások innovatív, menedzselési, valamint döntéshozatali képessége, továbbá a vállalkozáson belüli együttműködés az elmúlt években javult. Hozzátette, ez összefügg azzal, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van, nő a gazdasági teljesítmény – éves szinten 3,5-4,0 százalék körüli -, az államháztartás stabilabb, a foglalkoztatás bővül, a munkanélküliség csökken, miközben egyre több ágazatban már a munkaerőhiány okoz gondot.

Úgy vélte, a gazdaság új problémákkal, kihívásokkal néz szembe, ami örömteli. Elmondta, kellemesebb ugyanis például a munkaerő pótlásáról gondoskodni, mint szembesülni a 12 százalékos munkanélküliséggel. Jelezte, a kormány a hiányzó munkaerő pótlásának megoldását nem abban látja, hogy az ország nagyobb mértékben támaszkodjon a külföldi munkaerőre. Hozzátette, már megvan a lehetőség arra, hogy a magasabb bérrel, magasabb jövedelemmel a munkaerőt az országban lehessen tartani, illetve a hiányzó munkaerő-átképzéssel is pótolható részben a közfoglalkoztatottak, részben a munkanélküliek köréből.

A miniszter kifejtette: a modernizációval, fejlesztésekkel és az automatizálással is ki lehet váltani a munkaerőt, ezt a kormány különböző programokkal, a vállalkozói környezet javításával is támogatja. És azért is, hogy a magyar vállalkozások közül minél több váljon első és második körös beszállítóvá, és így kiléphessen az ország határain túli piacokra – tette hozzá. Emellett a magyar vállalkozások fejlődését ösztönzi a nagyvállalati beruházási támogatási program is – hangsúlyozta Varga Mihály, jelezve, a kormány kész a magyar építőipar nagy szereplőivel érdemi párbeszédet folytatni az ágazati munkaerőhiány megoldásáról.

A díjazottak

A hónap beruházója szeptemberben az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei-csoport leányvállalata, a Mapei Kft. volt. A hónap kis- és középvállalkozása az egyebek mellett alumínium nyílászárókat gyártó Nordikal Tervező és Szolgáltató Kft. lett. A hónap startup vállalata az agy-számítógép kapcsolaton alapuló mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó Mindtech Kft.

A hónap beruházója októberben a lakásvilágítás gyártásával foglalkozó Eglo Magyarország Kft., a hónap kis- és középvállalkozása pedig a szoftverfejlesztő Precognox Informatikai Kft. lett. A hónap startup vállalata a tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott Electromega Kft. volt.

A Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért idei nemzeti fordulójának nyertese az egyebek mellett a vállalkozói szemléletmód széleskörű terjesztésével foglalkozó Enterprise Hungary Nonprofit Kft. lett. A második továbbjutó az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában