Bulvár-celeb

2021.10.28. 10:29

Figyelmeztetnek a tűzoltók: tavaly négy temetőben volt tűz a gyertyák miatt

Tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőhöz hívták a tűzoltókat, hat lakásban pedig az őrizetlenül hagyott kegyeleti gyertyák okoztak tüzet. A katasztrófavédők azt kérik, mindenszentekkor fokozottan ügyeljenek a sírokra.

Budapest, 2020. október 30. Látogatók az óbudai temetõben a közelgõ mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt, 2020. október 30-án. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többek között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat.

A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot

- tették hozzá.

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag – írta az OKF, kiemelve: egyetlen percre se hagyják ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Megjegyezték, hogy

idén már 5620 lakástűz volt,

a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel.

A LED-mécses választásával, biztosan nem okoznak tüzet

- javasolta közleményében az OKF.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben – fél évszázad után – lett ismét munkaszüneti nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!