Bulvár-celeb

2021.11.10. 05:55

Erőszakkal próbáltak megetetni egy gyermeket, a bíróság eltiltotta az óvónőket a foglalkozásuktól

Súlyosbították annak a két óvodapedagógusnak és egy dajkának az ítéletét, akik erőszakkal próbáltak megetetni egy étkezési zavarral küzdő 3,5 éves gyermeket.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vádlottak első fokon 120-120 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság, ami ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem pedig első sorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

A másodfogú bíróságként eljáró Székesfehérvári törvényszéken Preklet Imre szakértő korábbi véleményét fenntartotta és megerősítette. Többek között hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a gyermeknek orvosi igazolása volt a történtek idején pszichés étkezési zavarról. Hangsúlyozta, egészséges gyermeknél is stresszrohamot válthat ki, hasonló szituáció, a pánikszerű reakció és a sírás pedig növelheti a fulladás veszélyét.

A perbeszédében Sike Alexandra ügyész továbbra is fenntartotta a felfüggesztett börtönbüntetésre és a szakma gyakorlásától való eltiltásra irányuló indítványát. Hozzátette, álláspontja szerint súlyosbító körülmény, hogy az eset gyermekek előtt történt, akik szintén megijedtek.

A három óvónőt a bíróság végül két évre eltiltotta foglalkozásától, és még felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabtak rájuk.

A büntetőügy előzménye szerint egy Fejér megyei településen 2017-ben két óvodapedagógus úgy döntött, hogy egy dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő gyermeket. A kisgyerek kezeit két vádlott hátrafogta, a harmadik pedig az ételt a szájába tette. A gyermek sírni kezdett, de ennek ellenére a második kanállal is megpróbálták a szájába erőltetni, csak akkor hagyták abba, amikor az óvodás félrenyelt.

Az óvodásnak súlyos traumát okozott az eset: viselkedése megváltozott, zárkózottá, szomorúvá vált és onnantól sírva ment óvodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!