Krimi

2024.07.08. 00:23

Olyan történt egy hazai javítóintézetben, amin a tapasztalt ügyvédek is ledöbbentek

Nyolc fiatalt állítottak bíróság elé, mert megverték társaikat, a nevelőket és a rendészeket pedig megalázták és fenyegették egy debreceni javítóintézetben.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Tv2 hírműsora, a Tények beszámolója szerint a bandában olyan szlengnyelvvel kommunikáltak, amelyet más nem értett, csak ők, így a személyzet nem tudhatta előre, mire készülnek. A tetteseket bíróság elé állították, többen börtönbe kerültek az intézetből, egy fiú azonban megszökött.

Tervszerűen, a vezető csoporttagok irányításával szabotálták, ellehetetlenítették a nevelők, valamint a rendészek munkáját

– mondta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A feladataikat nem vagy csak többszöri felszólítás után voltak hajlandók elvégezni, míg gyakran „műbalhéztak”, ami azt jelentette, hogy uszították egymást, illetve a társaikat zaklatták, hogy féljenek tőlük.

Tiszteletlenül, tegező formában beszéltek az intézet dolgozóival, őket megalázó kifejezésekkel illették a többi növendék előtt is 

– tette hozzá a szóvivő.

A legsúlyosabb vádpont a fogolyzendülés, ami hazánkban rendkívül ritkának számít.

Lakatos Olivér ügyvéd azt mondta, hogy még nem találkozott ilyennel a praxisában. Ez egy nagyon ritka és speciális bűncselekmény, mivel speciális alany követheti el, jelen esetben kizárólag a fogvatartott – ismertette.

A megvádoltak közül többen már az előkészítő ülésen elmarasztaló ítéletet kaptak, egytől három és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntették őket. Négy vádlott esetében már jogerős az ítélet, egy vádlott fellebbezett, ketten kérték a tárgyalást, egyikük pedig jelenleg is szökésben van.

A haon.hu. azt írja: a vádlottak a javítóintézeti tartózkodásuk alatt egy zárt közösséget alkottak, a társaságukba új tagokat nem fogadtak be. A harmadrendű vádlott által hozott és a többieknek megtanított sajátos szlenget, jelrendszert, fej- és kézmozdulatokat használtak egymás közötti kommunikációra, melyet csak ők értettek.

A vádlottak napi szinten megtagadták a nevelők és rendészek utasításainak teljesítését, a feladatokat csak többszöri felszólításra végezték el, gyakran ellehetetlenítették az intézeti napirend betartását.

Módszerük volt egymás háttérből való bujtogatása, a „stuffolásra”, „bebalhéztatásra”, melyek során a vádlottak egymással szembeni nézeteltérést imitáltak, veszekedtek és kiabáltak, így az intézet rendjét hosszabb időre megbontották – fogalmaz a vád.

 Céljuk volt, hogy az intézet dolgozói és a javítóintézet növendékei tartsanak, féljenek tőlük.

Az intézet jellege miatt a nevelőknek és a rendészeknek a rend fenntartására igen korlátozott fegyelmező eszköz áll rendelkezésre, melyet a vádlottak a céljaik elérése érdekében rendszeresen kihasználtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!