Maratoni távokon

2017.08.15. 12:17

Európai Filmdíjra esélyes Simonyi Balázs Ultra című dokumentumfilmje

A szupermaratonistákról szóló dokumentumfilm szeptember 21-től látható a magyar mozikban.

Forrás: Youtube

Az Európai Filmakadémia hétfőn hozta nyilvánosságra a 15 dokumentumfilmből álló listát, amelyekből tagjai az Európai Filmdíjra jelölt öt alkotást ezt követően kiválasztják. A rövid listán szerepel Simonyi Balázs Ultra című magyar-görög koprodukcióban forgatott dokumentumfilmje is.

A díjra esélyes további 14 dokumentumfilm között van a német Austerlitz, a lengyel Komunia, a svéd-német-finn koprodukcióban készült Dead Donkeys Fear No Hyenas, a holland-dán How to Meet a Mermaid, a spanyol-izlandi-amerikai La Chana, az olasz-francia Liberami, a francia-német Nothingwood, az ír-spanyol In loco parentis, a holland Stranger in Paradise, a német-libanoni-szír-katari Taste of Cement, valamint a finn-bolgár The Good Postman, a francia-svájci Le venerable W Barbet Schroeder rendezésében, a dán-szír-finn The War Show és Amos Gitai A l'ouset du Jourdain című munkája – ismertette a filmakadémia honlapja (europeanfilmacademy.org).

Simonyi Balázs és forgatócsoportja az Ultra című dokumentumfilmben öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. A rendező-sportoló eddig négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot, ezúttal is ő az öt futó egyike.

A legmodernebb filmes technikákat alkalmazó, látványos drónfelvételeket felvolultató film az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon produkciójában készült, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft.

A 36 éves rendező-forgatókönyvíró-operatőr számos rövidfilmet és tévéfilmet készített, legutóbb az Indián című tévéfilmjét, valamint a Zrínyi és a vadkan című ismeretterjesztő produkcióját láthatták a nézők.

A legjobb európai dokumentumfilm-díj idei jelöltlistáját november 4-én ismertetik a Sevillai Európai Filmfesztiválon, a győztes film címét az Európa Filmdíjak átadásán, december 9-én, Berlinben jelentik majd be.

(Borítókép: Youtube)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában