Március 15.

2018.03.10. 06:00

Kézműves programokkal és nyomdagép-bemutatóval vár a PIM

Bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot a Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programján, amelynek keretében megnyílik az Arany János és a fényképezés kapcsolatát bemutató kiállítás is.

A nemzeti ünnepen a PIM ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki szeretné kinyomtatni az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagépen a forradalom 12 pontját vagy nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot készítene, esetleg kitöltené a Petőfi Sándor életéről szóló izgalmas feladatlapot – közölte a múzeum.

Március 15-e jelentőségét és szerepét lehet megvizsgálni vezetett séta keretében a Petőfi- és az Arany-kiállításokban, majd délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál.

Ezután nyílik meg az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című tárlat. Arany János gyermekkorától vonzódott a képi ábrázolásokhoz, és kezdeményezően vett részt az új technikai felfedezések, így a fotográfia körüli vitákban is. A kutatók tudomása szerint öt portréjellegű kép készült róla, ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. Ennek a fotónak a középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítótér az 1850-1880-as évek fotótechnika-történetét, másrészt Arany családi és baráti szálainak alakulását, továbbá ráirányítják a figyelmet egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazó munkásságára is.

A megnyitó után a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést.

Az ünnepi programot Kuncz László vers- és énekmondó előadása zárja, akinek feldolgozásában és előadásában Arany János Toldi című elbeszélő költeménye hangzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában