Irodalom

2018.04.19. 18:41

Egy német író kapta a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíját

Átvette a Budapest Nagydíjat Daniel Kehlmann német író, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége csütörtökön délután a Millenáris parkban.

Budapest, 2018. április 19. Daniel Kehlmann német író, a fesztivál díszvendége, pódiumbeszélgetésen vesz részt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, a Millenáris Parkban 2018. április 19-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nagyszerű és méltán kedvelt irodalom Daniel Kehlmanné, műveit könnyed és szemléletes filozofikusság, érzékeny rezignáció és hallatlanul pontos korismeret jellemzi – hangsúlyozta a német szerzőt laudáló Darvasi László író. Hozzátette: Daniel Kehlmann történetei filmszerűek, élénkek és lenyűgözően tudatosak.

„Nálad a komponáltságban magabiztosabb szerzőt aligha ismerhetünk” – fogalmazott Darvasi László, aki szerint Daniel Kehlmann irodalma nem állítja, hogy birtokában van „az emberi élet értelmének, a lélek úgynevezett titkainak, sőt inkább folyamatosan arról beszél, hogy nincs ilyen”.

Daniel Kehlmann irodalma átlátja az emberi cselekvés esendő tereit, van érvényes víziója a világról. Kitüntetett érdeme, hogy látja, mi a jó a kor emberében, és mi nem – emelte ki Darvasi László, aki köszöntőjében megemlékezett „a másik lobogó hajú labancról”, a két éve elhunyt Esterházy Péterről is.

Kitért arra is: a könyvfesztiválra jelent meg magyarul Daniel Kehlmann a harmincéves háború vérzivataros korában játszódó új regénye, amelynek főszereplője Tyll, a legendás német tréfacsináló.

„Ez a sapkás bolond, ez az igazmondó voltaképpen alteregó is. A szabadság gyermeke, a földi szabadság megváltója, akinek a szép, a szkepszis színes cérnáival átszőtt története akár a mi történetünk is lehet. Szerintem az lesz” – fogalmazott Darvasi László.

A Budapest Nagydíjat Gál Katalin, a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke és Nagyné Varga Melinda, a fővárosi önkormányzat kulturális főosztályvezetője adta át. A díj Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikus- és könyvművész alkotása.

Borítóképünkön Daniel Kehlmann német író, a fesztivál díszvendége, aki pódiumbeszélgetésen vesz részt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, a Millenáris Parkban 2018. április 19-én.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában