Formabontás

2018.07.05. 21:45

Ha nem látott még Leitató szobrokat, most megteheti

Erwin Wurm szobrászművész extravagáns műveinek alapját a leghétköznapibb tárgyak adják: kissé átalakított ruhadarabok, bútorok, lakberendezési kiegészítők vagy közlekedési eszközök, amelyeket rajzos használati útmutatókkal állít ki. Ezek cselekvésre sarkallják a nézőt, aki egyszerre válik alkotóvá és szereplővé, és maga is műalkotássá.

In this picture taken on March 27, 2018, a performer (R) interacts with Austrian artist Erwin Wurm's "One Minute Sculptures" during the media preview of Art Basel in Hong Kong. Performance art has become more prominent at Hong Kong's edition of Art Basel this year. / AFP PHOTO / Anthony WALLACE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Erwin Wurm: Egyperces munkák – A szobrászat mint program címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A szobrászat műfaji kereteit feszegető osztrák képzőművész tárlata szeptember 23-ig látható.

A kiállítás megnyitóján Készman József kurátor elmondta, hogy a cím azt reprezentálja, ahogyan a művész felfogja a világot, számára minden szobor, totalizálja a szobor fogalmát, és így tekint minden létező dologra – mondta, hozzátéve: Erwin Wurm olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mitől válik egy tárgy, különösen egy használati tárgy szoborrá, és mi a szerepe a szoborrá válás folyamatában magának a nézőnek.

Érdeklődő Erwin Wurm osztrák képzőművész Egyperces munkák. A szobrászat mint program című kiállításának megnyitóján a fővárosi Ludwig Múzeumban 2018. július 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója úgy jellemezte Wurmot, mint akinek alkotásai feltűnést keltettek, paradigmaváltást jelentettek. Az igazgató szerint az ő stratégiája ment a művészet határainak feszegetésében a legmesszebbre, emellett

olyan művész, aki fricskáz, az emberekkel, a művészettel ironikusan, elemzőn bánik, és akinek eszköztárában megtalálható a filozófia, a művészettörténet.

Erwin Wurm személyesen is részt vett a megnyitón és a sajtóbejáráson. Hermes-szobrairól szólva elmondta, hogy a ruházat, az autók, a házak, a bútorok és minden, társadalmi státusszimbólumként funkcionáló vagyontárgy állandó motívum művészetében.

A ruházatra második bőrként, védőburokként tekint, amely nemcsak eltakar, hanem formát is ad a testnek.

Úgy véli, az öltözködés segítségével határozzuk meg a külvilág felé sugározni kívánt képet, létrehozva saját társadalmi szobrunkat.

Wurm egy alkotása duisburgi kiállításán 2017-ben.
Fotó: Roland Weihrauch/dpa / AFP

Akciószobrai között ikonikus épületek modelljei láthatók, amelyeket ütve, rúgva, ráülve, kaszabolva hozott létre, eltúlozva a szobrászat gesztusát. Mint hangsúlyozta, arra törekedett, hogy ismét minden szobor magán viselje fizikai beavatkozásának nyomát.

A mélységből címmel mutatják be fotósorozatát, amelyen ruhátlan férfitestek láthatók gótikus és kora reneszánsz vallásos ábrázolások szereplőinek pózaiban, átfestéssel, ráfestéssel. Mint elárulta, a modellek kortársai, művészbarátai és kollégái, de önarckép is található a válogatásban.

Erwin Wurm osztrák képzőművész Egyperces munkák. A szobrászat mint program című kiállításának megnyitóján a fővárosi Ludwig Múzeumban 2018. július 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A kiállításon a Metszett szobrok mellett az átalakított bútorokból létrejött Leitató szobrok is helyet kaptak. A használati tárgyak funkciója megváltozott, ülőbútor és bárszekrény vált belőlük. Erwin Wurm elmondta, hogy a szekrényeket gyakran híres, emblematikus alkotóknak dedikálja, akik maguk sem vetették meg az alkoholt. A látogató szabad akaratából hoz döntést, hogy részt vesz-e a szobor kivitelezésében, a kiállított italokhoz nyúlva lerészegedik-e, önként megfosztva magát szabad akaratától.

Borítókép: Résztvevő Erwin Wurm egy hongkongi kiállításán 2018 márciusában.

Forrás: AFP / Anthony Wallace

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában