Ünnep és előkészület

2018.08.31. 12:49

Európa Kulturális Fővárosa Nap és Filmnapok lesznek Győrben

A jobbnál jobb magyar filmek mellett a szeptember 8-i gálaműsorban mintegy 130 művész lesz majd a színpadon, ahol a Győri Balett a Győri Filharmonikus Zenekarral Lukács András koreográfiáját, a Bolerót adja elő.

Fekete Dávid elmondta, hogy a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal egy időben rendezik a filmnapokat, amelyek műsorán közönségfilmek, dokumentum- és természetfilmek, valamint diafilmes vetítések is szerepelnek a Széchenyi téren, a Rómer házban és a Szent László Látogatóközpontban. A vetítéseket koncertek és közönségtalálkozók színesítik.

A program szeptember 6-án a Szent László Látogatóközpontban Az aranyember vetítésével indul. Az 1918-ban készült némafilmnek a Hoppáré zenekar ad zenei aláfestést. Aznap a Rómer házban láthatja a közönség Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című 96 perces animációját, amely csak novemberben kerül a mozikba.

Pénteken a Széchenyi téren a megnyitó után az 1931-ben készült második magyar hangosfilmet, a Hyppolit, a lakáj című fekete-fehér vígjátékot vetítik. A Rómer házban a közönség a Nagyi Projekt című, tavaly készült angol-magyar dokumentumfilmet láthatja, amely három fiatal felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának történetét mutatja be. Később újhullámos győri filmesek kisfilmjeit vetítik, a Szent László Látogatóközpontban pedig a Vad Balaton című 65 perces természetfilmet.

Szombaton a Rómer házban a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásaiból vetítenek, később egyebek mellett az 1934-ben készült Meseautó című romantikus filmet, majd az 1949-ben készült Mágnás Miskát mutatják be. A Szent László Látogatóközpontban az 1943-ban készült, Kettesben című magyar vígjátékot, majd az 1966-ban készült Utószezont vetítik.

Vasárnap a Széchenyi téren délelőtt a Szaffi című rajzfilmet, délután pedig a Csinibabát láthatják az érdeklődők. Este a Kincsem című kalandfilm vetítése előtt pódiumbeszélgetést tartanak a film főszereplőjével, Nagy Ervinnel.

A Rómer házban aznap egyebek mellett A só és A szállást kérő róka című diafilmeket vetítik magyarul és németül, majd az Örök tél című magyar történelmi drámát, később pedig az 1967-ben készült Csillagosok, katonák című szovjet-magyar filmdrámát mutatják be. A Szent László Látogatóközpontban délután a tavaly készült Gemenc, az árterek világa című természetfilm szerepel a műsoron, majd beszélgetést tartanak Muszatics Péter íróval, a Budapesti Klasszikus Film Maraton kurátorával Bécs, Budapest, Hollywood című könyvéről. Később A nagy kékség című francia-amerikai-olasz romantikus drámát mutatják be, amely előtt közönségtalálkozót tartanak a film egyik főszereplőjével, Jean-Marc Barral.

Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye kezelésében lévő Szent László Látogatóközpont igazgatója kiemelte: Veres András megyéspüspök fontosnak tartja, hogy a látogatóközpontnak helyet adó Káptalandombot minél nyitottabbá tegyék, hogy a Győrbe érkezők és a győriek is megismerjék a helyszín szakrális értékeit.

Ennek egyik eleme egy olyan művészmozi üzemeltetése lenne a jövőben, ahol az emberi értékeket kidomborító filmeket vetítenének.

Első lépésként ezért is csatlakoztak a filmnapokhoz – fogalmazott.

Fekete Dávid alpolgármester az Európa Kulturális Fővárosa Napról elmondta, hogy szeptember 8-án, szombat este a Széchenyi téren a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház ad nagyszabású gálaműsort, amely előtt egész nap helyi művészeti csoportok lépnek fel.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, hogy a gálaműsorban mintegy 130 művész lesz majd a színpadon, ahol a Győri Balett a Győri Filharmonikus Zenekarral Lukács András koreográfiáját, a Bolerót adja elő, a Győri Nemzeti Színház pedig a Forgács Péter által rendezett beatles.hu című zenés darabból ad ízelítőt.

Borítókép: részlet a Kincsem című magyar kalandfilmből.

Forrás: Youtube / IGN Hungary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában