avantgárd

2019.04.01. 15:45

Kétnapos programsorozattal emlékeztek Kassák Lajosra Érsekújváron

A Kassák Napok 2019 célja a művészet népszerűsítése volt az avantgárd művész születési helyén.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Pócs Hajnalka

Az avantgárd író, költő születésének 132. évfordulójának apropóján megrendezett eseményt az érsekújvári Kassák Lajos Ifjúsági Klub (KLIK) rendezte. A programsorozat egésznapos kiállítással kezdődött az érsekújvári Csemadok alaksorában, ahol a helyi és környéki alkotók bemutatták festményeiket, rajzaikat, szobraikat, kovácsolt vagy éppen hímzett képzőművészeti alkotásaikat, ezzel üzenve azt, hogy a művészet minden korosztályt képes megszólítani – olvasható a Múzsa.sk cikkében.

Fotó: Pócs Hajnalka / ma7.sk

A kiállítók között szerepelt a 16 évestől a 40-es korosztályon át olyan alkotó, aki szerette volna megmutatni, hogy a tanulás és a munka mellett lehet élni a szabadidős tevékenységeknek is.

A rendezvény keretén belül megkoszorúzták Kassák Lajos érsekújvári szobrát is. A KLIK elnöke, Konkoly Attila beszélt Kassák munkásságáról és beszédében kiemelte a művészet fontosságát. Nagy Krisztina és Szombath Gábor, a KLIK tagjai pedig Kassák-verssel hódoltak a művész szobra és az emlékezők előtt.

Fotó: Pócs Hajnalka / ma7.sk

A kiállítás hivatalos megnyitóját és az állófogadást a Csemadok pincében tartották Borka Zoltán vezénylésével, ahol fellépett a naszvadi Viza Citerazenekar, amely magyarbődi dallamokat csalogatott elő a citera húrjaiból. Utána Bese Bernadett, Jancsó Péter és Mázik Orsolya prózáit és költeményeit hallgatta meg a közönség. Minden művész és támogató értékes meglepetéscsomaggal távozott a rendezvényről, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a kulturális megmozdulás. A Kassák Lajos Ifjúsági Klub tagjai pedig kijelentették, hogy jövőre még színesebb programmal készülnek a Kassák Napok 2020-ra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában