Több mint 5000 oldal

2019.05.03. 21:52

Kézzel másolt Bibliát kapnak a katolikus egyházmegyék

Minden egyházmegye kap egy példányt abból a kézzel másolt, több mint ötezer oldalas Bibliából, amelynek eredetijét Ferenc pápa kapta meg 2015 októberében – közölte a bibliamásolás kezdeményezője, Benyik György biblikus tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója.

Fotós: Komka Péter

Fotós: Komka Péter

Benyik György felidézte: a kézírásos bibliamásolat készítésében több mint ötezren vettek részt, az önkéntesek egy-egy oldalra írták a szentírás sorait, a lap alján pedig névjegyükkel is ellátták a másolatot. A másolók között szerepel alkotmánybíró, sportoló, teológus, tanár és fogvatartott is.

A kötetek első lapjai még 1983-ban készültek, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az odalátogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát.

Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki.

A teljes kézírásos művet jelentős terjedelme miatt öt kötetbe fűzték marhabőr borítással. A bibliamásolatot 2015-ben hatvan zarándok vitte el Rómába, és október 14-én egy nyilvános fogadáson adta át Ferenc pápának.

Mielőtt a kézírásos lapokat Kádár László könyvkötő mester bekötötte volna, valamennyi oldalt digitalizálták. Ez alapján készítette el a JATEPress a 10 kötetes, papír kötésű hasonmáskiadást, amely 2016 folyamán jelent meg két-két kötetenként. Egy-egy kötet 5000 forint és a szegedi kiadónál megrendelhető.

Benyik György hozzátette: a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány európai uniós forrásból mind a 12 egyházmegyének nyomtattatott egy példányt, a köteteket a következő hetekben adják át.

Borítókép: Benyik György biblikus tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója (b) és Török László, az Egri Hittudományi Főiskola teológiai tanára (j) a kézzel másolt, ajándékba kapott Biblia átadási ünnepségén az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban 2019. május 2-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában