monológok és dialógusok

2019.09.05. 16:53

Bemutatták Eötvös Péter beszélgetőkönyvét Berlinben

A kötetben a Kossuth-díjas művész első kilenc operájának világa, alkotókhoz és előadókhoz fűződő kapcsolata és munkájának műhelytitkai tárulnak fel.

Budapest, 2017. oktber 23. A magyar zenemvszet kategriban Prima Primissima-djra jellt Etvs Pter Kossuth-djas zeneszerz budapesti otthonban 2017. oktber 23-n. MTI Fot: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Bemutatták Berlinben Eötvös Péter és Pedro Amaral Parlando-Rubato című kötetének német kiadását a világhírű kortárs magyar zeneszerző, karmester részvételével.

Az 1944-ben született művészről szóló kötet német kiadása nem csupán fordítás, mert az új darabokat, operákat, lemezeket és színpadi produkciókat felsoroló jegyzék révén a beszélgetések óta eltelt évek termését is áttekinti.

Erről az időszakról szólva Eötvös Péter a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) rendezett könyvbemutató előtt a közmédiának adott interjújában kiemelte az Alle vittime senza nome (A névtelen áldozatoknak) című darabot, amelyet a négy legnagyobb olasz szimfonikus zenekar közös felkérésére írt.

A CHB-ban Földényi F. László irodalomtörténész, esztéta közreműködésével mutatták be a kötetet. A rendezvényt a német főváros zenekarokat és zenekari műveket felvonultató nemzetközi fesztiválja, a Musikfest Berlin keretében tartották.

A fesztivál közönsége zeneszerzőként és karmesterként is találkozhat Eötvös Péterrel.

Szombaton és vasárnap este a világ legjobb szimfonikus zenekarai között számon tartott Berlini Filharmonikusokat (Berliner Philharmoniker) vezényli, az együttes a többi között a legújabb művét, az Alhambra című hegedűversenyt adja elő. Vasárnap délután is a karmesteri pulton áll majd, az Ensemble Musikfabrik nevű kölni zenekart dirigálja, a hangverseny programjában Helmut Lachenmann német és Toshio Hosokawa japán zeneszerző egye-egy műve mellett egy tavalyi Eötvös-darab, a Secret Kiss (Titkos csók) kapott helyet.

Borítókép: a magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző budapesti otthonában 2017. október 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában