Örökség

2019.10.11. 07:58

Sára Sándorra emlékezik péntek este az M5

A Nemzet Művészét pénteken búcsúztatják a Szent István-bazilikában Budapesten.

Budapest, 2018. szeptember 22. Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatõr, filmrendezõ, a nemzet mûvésze, az egykori Duna Televízió elsõ elnök-fõigazgatója 2019. szeptember 22-én. A felvétel a Láthatatlan filmtörténet címû könyvsorozat bemutatóján a budapesti Toldi moziban készült 2018. szeptember 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sára Sándorra, az egykori Duna Televízió alapító elnökére, filmrendezőre, operatőrre emlékezik péntek este az M5 kulturális csatorna

hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki híradójában.

Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója a elmondta, hogy a pénteken 21 órakor kezdődő Ez itt a kérdés című műsorban pályatársak, színészek, rendezők, operatőrök emlékeznek Sára Sándorra. Utána a klasszikussá vált Szindbád című filmet vetíti az M5 csatorna.

Siklósi Beatrix hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban terveznek egy sorozatot, amelyben Sára Sándor munkásságát elevenítik fel.

Sára Sándort pénteken búcsúztatják a Szent István-bazilikában Budapesten.

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett operatőrtől, filmrendezőtől egy szál fehér virággal bárki búcsút vehet a bazilikában, ahol 15 órától tartanak gyászmisét az emlékére.

Sára Sándort, az egykori Duna Televízió alapító elnökét saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt.

A híradóban Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója arról beszélt: Csoóri Sándor és Sára Sándor álmodták meg a Duna Televíziót, amelyet a külhonban még ma a nemzet televíziójának neveznek. Azt a Duna Televíziót, amely 1992-ben azért jött létre, hogy a 20. században szétszakított magyarságot összekösse magyar szóval, a magyar kultúra erejével. Ez Sára Sándor öröksége és nekünk ezt az örökséget kell továbbvinnünk tette hozzá.

Borítókép: Sára Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában