A magyar nyelv napja

2019.11.13. 19:30

Átadták az Anyanyelvápolók Szövetsége idei díjait

A 2019-es Lőrincze Lajos-díjat Láng Miklós író, szerkesztő; a nyelvészek számára alapított Deme László-ösztöndíjat Nagy Natália, az ungvári egyetem magyar filológiai tanszékének docense, több mint 50 tudományos közlemény szerzője kapta.

A Maróti István-emlékérmet évtizedes nyelvművelő munkájáért Bacskó Józsefné nyugalmazott gimnáziumi tanár vehette át.

Láng Miklós, aki csütörtökön ünnepli 100. születésnapját, nem tudott személyesen jelen lenni a Pesti Vigadóban tartott gálán.

A magyar nyelv ünnepe az együvé tartozásunk kifejezhetőségének napja

- fogalmazott Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel az ünnepségen.

A bencés szerzetes szerint torz, hiányos emberkép válik uralkodóvá szerte a világban.

A fogyasztás és a birtoklás azonban nem fog senkit boldoggá tenni, csak az, ha elfogadnak, megértenek minket, és mi is elfogadunk és megértünk másokat.

Ehhez viszont nélkülözhetetlen a saját kultúránk és anyanyelvünk megőrzése – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte:

a nyelv, bár a tudósok sokféle szempontból beszélnek róla, végső soron felfoghatatlan valóság. Minden kimondott szóhoz emlékek tapadnak, ezért is lefordíthatatlan rengeteg magyar költemény idegen nyelvre.

A Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik ünnepi gálával arra, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt.

A rendezvényen átadták az országos anyanyelvi pályázat, és az Írj levelet Kazinczynak! című, iskolásoknak szóló pályázat díjait is.

A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában