nem mindennapi

2020.11.08. 18:50

Szimba, az oroszlánkirály táncra perdül

Mesebalett-előadás készült a híres rajzfilmből.

Látványos és minden korosztályt szórakoztató mesebalett előadásként állította színpadra az Ékszer Balett Táncegyüttes és az Ékszer Balettiskola a híres rajzfilmet, az Oroszlánkirályt. A két felvonásos produkciót ma egymás után két időpontban mutatják be a Stefánia Palotában, ám november 22-én és december 13-án is műsorra tűzik – írja a Magyar Nemzet.

Az Ékszer Balett Táncegyüttes minden évben színpadra visz egy új mesebalettet a huszonöt éves Ékszer Balettiskola növendékeivel. Idén a csodálatos jelmezekkel és díszletekkel megálmodott Oroszlánkirály című kétfelvonásos mesebalettet mutatják be.

Az intézmény a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleménye szerint a mesebalett hiányterület, épp ezért kifejezetten kisgyerekek számára készítenek érthető, befogadható balettelőadásokat. Mint írják, eddig a legnépszerűbb meséket, például az Aladdint, a Hófehérke és a hét törpét, valamint a Szépség és a szörnyeteget láthatta a közönség az együttestől balettra komponálva.

Az Oroszlánkirály Renge Györgyi, Renge Lídia és Borbély Katalin koreográfiájával készült. A történeten csupán annyit változtattak, hogy a kis Szimba apja, Mufasza nem hal meg, hanem Zordon fogságába esik. Amikor pedig Szimba felnőtt oroszlánként visszatér otthonába, kiszabadítja apját a hiénák és Zordon fogságából. Aztán Mufasza király átadja a trónt az ifjú oroszlánkirálynak.

Az előadásban egyébként nemcsak balettelemeket, hanem változatos sztepptáncokat, dzsessz és modern koreográfiákat is láthatunk. Az együttes mindig arra törekszik, hogy darabjaik a legkisebb nézőtől a legidősebbekig mindenkit szórakoztassanak. A történetet izgalmas jelenetek teszik érthetővé, a cselekmény követhető, és senki nem unatkozik a nézőtéren a kétszer harmincöt perces mese alatt.

Az Oroszlánkirály főszerepeit hivatásos balettművészek táncolják. Színpadra lép mások mellett Csizmadia Tamás, Csuja Gergely, Gajárszky Márton, Renge Lídia, Renge Kinga, Papp Veronika, Sipos Borbála és Tóth Borbála. Kazi Balázs és Novák Angelika maszkmesterek Broadway-szintű munkái sokat hozzátesznek az előadás színvonalához és hangulatához, ahogy a gyönyörű háttér és a látványos jelmezek is.

A huszonöt éve működő Ékszer Balettiskola igazgatója, Renge Györgyi szerint minden gyermekben ott rejtőzik a tehetség, arra várva, hogy kibontakozhasson. A balett által megtanult készségek pedig nemcsak a táncban, de az iskolai előmenetelben és a személyiség fejlődésében is hatalmas segítséget nyújtanak.

A tánc mindenkié, ezért szeretnénk ezt sokaknak eljuttatni, hogy általa minél több gyermek boldogabb, magabiztosabb felnőtté válhasson. Célunk, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a balett, a színház és a tánc világát

– vallja Renge Györgyi.

Ha már óvodás, kisiskolás korban a gyerekek komolyzenét hallgatnak, az hatással lesz rájuk felnőttként is, így igényes, operába, színházba járó emberek lesznek. A balettelőadásoknak köszönhetően pedig bőven lesz utánpótlásunk. Az előadásokat ugyanis havonta nyolcszáz fős közönség látogatja, ami persze most, a vírus miatt ennek a létszámnak csak a fele, vagy a harmada.

A legnagyobb örömöm, amikor az előadások szünetében, a színház előterében, minden kislány balerina akar lenni, és utánozza a főszereplőt. Ezért a sok pörgő-forgó kisgyerekért is érdemes ezt az egészet csinálni. Ki tudja, lehet, hogy ők lesznek a jövő táncosai – fogalmazott a balettiskola vezetője.

Az Ékszer Balettiskola Budapesten öt helyszínen van jelen, ahol a növendékek klasszikus balettet, akrobatikát, sztepptáncot és dzsessztechnikát tanulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában