óvodástól egyetemistáig

2021.02.11. 18:00

Pályázatot hirdettek a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából

Rajz- és esszépályázatot hirdetett a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar diákok részére.

Az idén öt kiemelkedő évfordulóhoz is kapcsolódik a pályázat, amelyre március 5-ig várják az alkotásokat – olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleményében. Mint a pályázati kiírásban kiemelik, a zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei.

Az Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – a Kárpát-medencében és a világban szétszórtan élő,

minden magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára hirdette meg a pályázatot.

A pályázók, a magyar zászló és címer témakör mellett a magyar történelem kiemelkedő alakjainak évfordulóihoz kapcsolódó témakörökben is benyújthatják pályázataikat. A pályázatokat két műfajban, a rajzpályázat esetében hét, míg az esszépályázat esetében három korcsoportban írták ki.

A rajzpályázatra a pályázó

  • a magyar zászlót és/vagy címert,
  • a történelmi zászlókat,
  • a határon túli nemzetrészek zászlóit,
  • Hunyadi János, Báthory István, Márton Áron, Hajós Alfréd és Gróf Esterházy János életét és/vagy munkásságát kifejező ábrázolását
  • a rajz, a grafika, a kollázs, a festészet bármelyik technikájával megjelenítheti, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva. A pályaművek anyaga papír, karton, farost vagy vászon lehet. A Kárpát-medencében élők rajzpályázatait postai úton, a diaszpórában élőkét elektronikus formában várják.

    Az esszépályázatra a pályázó

  • a magyar zászlót és/vagy címert,
  • a történelmi zászlókat,
  • a határon túli nemzetrészek zászlóit,
  • a velük összefüggő történelmi személyiség életét,
  • Hunyadi János, Báthory István, Márton Áron, Hajós Alfréd és Gróf Esterházy János életét és/vagy munkásságát
  • jelenítheti meg az esszé műfajában minimum 4 ezer, maximum 10 ezer leütésben, valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben írásban ábrázolva. A pályamunka PDF formátumban digitális úton küldhető be.

    Egy pályázó egy műfajban egy pályázatot nyújthat be.

    A pályamunkákat műfajonként és korcsoportokként bírálják el. A pályázat kiírói a korcsoportok első három legjobbnak ítélt alkotóit tárgy- és könyvjutalomban részesítik, valamint a kiemelkedő pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatják.

    A rajzpályázat zsűrijének elnöke Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező, tagjai között van Erfán Ferenc festőművész; Rényi Krisztina grafikusművész; Molnár János festőművész, grafikusművész és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Az esszépályázat alkotásait értékelő zsűri elnöke Takaró Mihály író, irodalomtörténész, tagja továbbá Sebők Melinda irodalomtörténész.

    A pályázat eredményét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a honlapján teszi közzé legkésőbb március 16-án, a magyar zászló és címer emléknapján.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában