Ország-világ

2021.07.15. 19:54

Plácido Domingo az egészségügyi dolgozók tiszteletére ad koncertet Győrben

Az operaénekes régóta komoly vonzódást mutat a magyar zenéhez és a magyar kultúrához, ehhez párosul adni akarása azoknak az embereknek, akik rendkívüli körülmények között is helytálltak.

Budapest, 2021. július 15. Plácido Domingo operaénekes az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában tartott sajtótájékoztatón 2021. július 15-én. A spanyol operaénekes Győrben ad ingyenes koncertet az egészségügyi dolgozók tiszteletére augusztus 6-án a Győri Filharmonikusokkal.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Plácido Domingo spanyol operaénekes Győrben ad ingyenes koncertet az egészségügyi dolgozók tiszteletére augusztus 6-án a Győri Filharmonikusokkal.

A világot rendkívüli járvány rázta meg, Magyarország azonban letörte a pandémia harmadik hullámát, olyan teljesítménnyel, amelyet sokan irigyelnek. A védekezésben az egész társadalom részt vett, az egészségügyben dolgozók egészen heroikus küzdelemmel: ez nemcsak hatalmas fizikai, hanem lelki megterhelést is jelentett – emlékeztetett a koncert csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hozzátette: a világhírű Plácido Domingo régóta komoly vonzódást mutat a magyar zenéhez és a magyar kultúrához, ehhez párosul adni akarása azoknak az embereknek, akik rendkívüli körülmények között is helytálltak.

A helyszínről szólva kiemelte: Győrben megvan minden körülmény egy ilyen koncert számára.

Plácido Domingo felidézte, hogy a járvány őt magát és családját is megviselte, ezért még nagyobb személyes hálát érez az egészségügyi dolgozók iránt.

A győri koncert programjában népszerű operaáriák, operett- és zarzuelarészletek is szerepelnek. Fellép a Plácido Domingo által alapított Operalia operaverseny 2017-es győztese, Adela Zaharia szoprán, Plácido Domingo Jr., valamint a Virtuózok legutóbbi kiadásának győztese, Balázs-Piri Soma zongorista is; a Győri Filharmonikusokat Eugene Kohn vezényli a győri Dunakapu téren – közölte a Magyarországhoz a Virtuózok televíziós tehetségkutató zsűritagjaként is kötődő operaénekes.

Eugene Kohn a fellépőket méltatva hangsúlyozta, hogy Balázs-Piri Soma hatalmas tehetség, az aradi születésű Adela Zaharia pedig mára nemzetközi operacsillaggá érett, aki a világ legnagyobb operaházaiban lép fel.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere köszönetet mondott, amiért Plácido Domingo gondolt azokra, akik a járvány alatt is életeket mentettek.

A polgármester felidézte: praktizáló kardiológusként maga is látta, hogy mekkora terhelést, mennyi veszteséget jelentett a járvány. Nem elég azonban a betegséget meggyógyítani, hanem a betegek lelkét is kezelni kell, ehhez pedig az egyik legjobb út a zene – mutatott rá.

Simon Róbert Balázs (Fidesz), a győri 1. számú választókörzet országgyűlési képviselője elmondta, Győr méltó helyszín a koncerthez, hiszen Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, egyben a nyugat-magyarországi régió gazdasági és kulturális központja, amely idén ünnepli királyi várossá válásának 750. évfordulóját.

A szervezők közölték: az ingyenes koncerten a magyar egészségügyi dolgozók szervezetten vehetnek majd részt, de a további érdeklődök is regisztrálhatnak majd a hellogyor.hu weboldalon.

Borítókép: Plácido Domingo operaénekes az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában tartott sajtótájékoztatón 2021. július 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában