Könyvbemutató

2021.07.16. 16:13

Semjén: egy közösség becsületbeli ügye, hogy ne feledje múltját

Egy közösség becsületbeli ügye, hogy ne felejtse el a múltját, emlékezzen azokra, akik meghatározó módon alakították életét – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet pénteki budapesti bemutatóján.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mond a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet budapesti bemutatóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2021. július 16-án. A magyarság és az egyház szolgálatában - Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral címû, Javorniczky István által 1988-ban és 1994-ben készített beszélgetések szerkesztett változatát tartalmazó, több mint félezer oldalas kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány adta ki.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A politikus igazi értékközösségként beszélt a 77 éve fennálló Kereszténydemokrata Néppártról (KDNP), amely e kötettel méltó emléket állít egyik alapítójának, majd újjászervezőjének, aki „egész életét a kereszténydemokrata politizálásnak szentelte”.

Felidézte:

Keresztes Sándor a legnehezebb időkben is hű maradt katolikusként az egyházhoz, politikusként a kereszténydemokráciához, politikai felfogásának alapját pedig a nemzeti elkötelezettség és a katolikus szociális reformmozgalmakban megvalósuló pápai szociális enciklikák jelentették.

Keresztes Sándor érdemeként említette, hogy a kommunista uralom alatt búvópatakként megmaradt Magyarországon a kereszténydemokrata mozgalom, amelynek pártja megőrizte jogfolytonosságát, hiszen nem oszlott fel, csak szüneteltette hivatalosan a működését.

Kiemelte:

Keresztes Sándor „szíve mindhalálig erdélyien dobogott”, élenjáró szerepe volt például abban, hogy Gyulafehérvár érsekségi rangra emelkedhetett.

Megjegyezte, erdélyi származásából adódó nyelvtudása és terepismerete nagyban segítette ennek során elhárítani a román ellenakciókat.

Hozzátette: Keresztes Sándor legendás „postása” volt – a személyesen egyetlen alkalommal találkozó – Márton Áron erdélyi püspök és Illyés Gyula levelezésének, „Isten csempészeként” pedig zseniális hálózatot építve látta el könyvekkel az erdélyi magyar plébániákat.

Semjén Zsolt megemlítette:

Keresztes Sándor soha nem tolta magát előtérbe, de amikor kellett, mindig világosan letette a garast a helyesnek tartott álláspont mellett.

Várszegi Asztrik korábbi pannonhalmi főapát – Keresztes Sándorral ápolt, évtizedes barátságát felelevenítve – arról beszélt: a kötet igényes, letisztult formában nyújt gazdag képet a közéleti személyiség életéről, pályafutásáról, „emberi, hívői, politikusi gondolkodásáról”.

Kiemelte:

Keresztes Sándor tiszta, tiszteletreméltó, derűs és bölcs emberségét, valamint azt, hogy milyen tisztelettel és megbecsüléssel fordult embertársai felé.

A magyarság és az egyház szolgálatában – Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral című, Javorniczky István által 1988-ban és 1994-ben készített beszélgetések szerkesztett változatát tartalmazó, több mint félezer oldalas kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány adta ki.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mond a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet budapesti bemutatóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2021. július 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában