Autentikus hangulat

2021.09.01. 09:37

Lovasbemutatóval, bábelőadással és muzsikaszóval várja a Szobori búcsú

A résztvevők fogatokon, kordékon és lovas kocsikon érkezhetnek a rendezvényre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Vasárnap rendezik meg a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az ünnep alkalmából a monostor romjai között tartott szentmisén a Szer Üzenete-díjat is átadják.

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője a programokkal kapcsolatban elmondta, az érkezőket a rendezvényen a Nyenyere Egylet és a Por Zenekar muzsikája fogadja majd. A Kiss-Rigó László püspök celebrálta ünnepi szentmise után pedig honfoglalást idéző lovasbemutató, valamint a Barboncás Társulat bábelőadása szórakoztatja az egybegyűlteket. Továbbá az érdeklődők a skanzenben különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt miközben autentikus dél-alföldi tekerő muzsika szól. A gyerekeket interaktív játszóház várja.

Kora délután megrendezik a fogatok látványos ügyességi versenyét. Az ünnepre érkezett fogatok és lovaskocsik seregszemléje mellett a helyi lótenyésztők támogatásával fajtabemutató részesei is lehetnek a vendégek. A látogatók többek között a nemzeti kinccsé nyilvánított furioso-north star, vagyis ismertebb nevén a mezőhegyesi félvér lófajtát láthatják.

Több mint 100 éves hagyomány

A környékbeliek több mint száz évvel ezelőtt jöttek össze először az emlékparkban, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. Így az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű országos jelentőségű nemzeti búcsújáró hellyé vált. Az első világháború alatt azonban a látványos ünnepségek szüneteltek. Az 1919-es forradalom eseményei ugyanis gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást.

A rendezvény az 1930-as években éledt újjá, időpontja viszont augusztusról szeptemberre került át. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a helyiek Szobori búcsú néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket.

A búcsújárásnak a második világháború vetett véget.

A Szobori búcsú eredeti üzenetével, több mint egy évtizede, Árpád halálának 1100. évfordulóján, 2007-ben éledt újjá. Ebben az évben Szer Üzenete néven az emlékpark díjat is alapítottak. Az elismerést a monostor romjai között tartott szentmisén adják át minden évben. A díjat olyan magyarok kapják, akik életükkel és munkájukkal a hit, a megmaradás, a hűség és a hazaszeretet üzenetet juttatják el az emberekhez.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában