adományoztak

2021.09.12. 09:00

Moholy-Nagy kutatószobával bővült a MOME Könyvtára

A világon egyedülálló, széleskörű archívum, amelyben könyvek, levelek, cd-k, doktori disszertációk találhatók.

Budapest, 2012. április 18. Tihanyi Lajos képi elõtt beszélgetnek Danyi Orsolya (b) és Passuth Krisztina mûvészettörténészek, a kiállítás kurátorai. Tihanyi Lajos - egy bohém festõ Budapesten, Berlinben és Párizsban, címmel kiállítás nyílik április 19-én a KOGART galériában. Az augusztus 20-ig nyitva tartó tárlaton négy évtized óta elõször látható Budapesten a mûvész teljes életmûve, ahol száznál is több festményt, grafikát és szobrot mutatnak be. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Passuth Krisztina Széchenyi-díjas, Moholy-Nagy-díjas művészettörténész a legátfogóbb Moholy-Nagy László-monográfia szerzője, aki 2019-ben az egyetemnek adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos több évtizedes tevékenységének dokumentációját.

A Moholy-Nagy László szellemi örökségének gondozásában fontos szerepet játszó MOME hozzáférhetővé teszi ezt a világon egyedülálló, széleskörű archívumot, amelyben könyvek, levelek, cd-k, doktori disszertációk találhatók. A kutatószoba Moholy-Nagy László munkásságának mélyreható megismerését és újabb kutatások indítását teszik lehetővé – közölte az intézmény.

„A kutatás még így sincs lezárva, most már a MOME hallgatóira vár, hogy miután egyik vagy másik elemével alaposan megismerkedtek, tovább építsék, tovább szőjék a szálakat, s belőlük kiindulva új műveket alkossanak. Így kap majd igazi értelmet az eddig kizárólag egyéni erőfeszítéssel összegyűjtött dokumentumok együttese, hogy egy alkotói közösség profitálhasson belőle” – idézi a közlemény Passuth Krisztina művészettörténész szavait.

„A MOME számára kiemelten fontos, hogy az intézmény névadójának ne csupán szellemisége legyen tetten érhető az egyetem tevékenységében, oktatásában, de hozzájáruljon ahhoz is, hogy a témával kapcsolatos kutatás is elérhető legyen az egyetem közössége és az érdeklődők számára. Azt reméljük, ez a hely izgalmas kutatások, munkák és együttműködések kiindulópontja lehet majd” – közölte Fülöp József rektor.

Borítókép: Passuth Krisztina (j) művészettörténész, a Moholy-Nagy kutatószoba anyagának adományozója egy kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában