Hagyományőrzés

2021.10.25. 12:15

A székely népi építészet egyik legszebb emlékét újították fel

Az épület korának reprezentatív jelképe és a székelység szellemi kulturális öröksége is egyben.

A Hargita Népe napilap beszámolója szerint Csíkmenaságon átadták a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében megújult Adorján-kúriát. Az épületet 1797-ben építették, majd 1839-ben bővítették ki.

A kúriában a 80-as évek óta nem laktak, állapota folyamatosan romlott, amíg 2001-ben a Csíki Műemlékvédő Egyesület vásárolta meg. Teljes felújítása 2004-ben kezdődött el a Rómer Flóris-terv keretében.

Az épületet a Rómer Flóris-tervet koordináló Teleki László Alapítvány újította fel Hargita Megye Tanácsával és a Csíki Műemlékvédő Egyesülettel együttműködve.

A teljes körű helyreállítás alatt megerősítették az alapozást, felújították a pince boltozatát, lépcsőjét és padlózatát, újraépítették a födémet, helyreállították a nyílászárókat és a homlokzatokat, és a meglévő elemek újrahasználásával újították meg a tornácot is.

A vasárnap délutáni avatóünnepségen Albert Homonnai Márton építész, a Csíki Műemlékvédő Egyesület elnöke hangsúlyozta, a csíki székely népi építészet legszebb emléke éledt újjá.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója beszédében kiemelte, Csíkmenaságon nemcsak az épített, hanem a szellemi örökség is jelentős.

Lukács Bence Ákos vezető csíkszeredai konzul továbbá elmondta, az erdélyi arisztokrácia századokon át épített maradandó lakhelyeket, ezek pedig nemcsak az adott család, hanem az egész vidék jelképévé váltak.

A Rómer Flóris Terv keretében 81 templom, kúria és kastély újult meg az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medencében.

Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke felidézte, 12 évvel ezelőtt azért indítottak műemlékvédő programot, hogy forrásokat biztosítsanak az Adorján-kúriához hasonló műemlékek megmentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában