Gyász

2021.11.22. 13:25

Elhunyt Bethlenfalvy Géza Kőrösi Csoma-díjas kutató

Bethlenfalvy Géza számos könyvet is írt, főként magyar kutatókról, többek között Kőrösi Csoma Sándorról és más indológusokról, mongolistákról és tibetistákról.

85 éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem magyar tanára.

Bethlenfalvy Géza Kőrösi Csoma Sándor-kutató, számos könyv szerzője november 18-én otthon, családi körben hunyt el.

Bethlenfalvy Géza 1936. február 10-én született Hunfalván. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, vagyis az ELTE magyar és indiológia szakán államvizsgázott 1963-ban, majd a Bölcsészettudományi Kar Belső-ázsiai Tanszékének tudományos munkatársa, az MTA Altajisztikai Kutatócsoport tagja volt. 1974 és 1980 között a Delhi Egyetem vendégprofesszoraként dolgozott. 1994 és 2000 között Újdelhiben a Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

1991-ben Kőrösi Csoma-díjat vehetett át. Magyar kutatókról, főként Kőrösi Csoma Sándorról és más indológusokról, mongolistákról és tibetistákról írt, több kötete a buddhista szent könyvekről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában