Május 22-ig nyitva

2022.02.10. 13:33

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait bemutató kiállítás nyílik Szegeden

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait és a régész szakma érdekességeit bemutató kiállítással nyit újra a téli szünetet követően pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeum - közölte a közgyűjtemény.

Hegedűs Anita tájékoztatása szerint 

az Elit alakulat 2.0 című kiállítás Magyarország legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, amelyek az időszak leggazdagabb vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben véletlenül, egy répaverem ásása közben bukkantak rá.

A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. A látogatók megtudhatják többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan jutottak rabszolgákhoz.

A május 22-ig megtekinthető tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a honfoglalók világát. Beléphetnek például egy jurtába, melyet a honfoglalók nemezzel fedtek le, a szerkezetek felállítása és lebontása pedig mindig a nők feladata volt. A jurtában a vendégek különböző ruhamásolatokat is felpróbálhatnak.

A kiállításnak fontos célja, hogy bemutassa a régészet tudományágát, a régészek és a velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül a szegedi Kultúrpalotába érkezők is régésznek érezhetik magukat, és akár antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában