100 éve született

2022.02.09. 15:15

Nemes Nagy Ágnes életművét mutatja be szabadtéri kiállításán a Várkert Bazár

Az idén száz éve született Nemes Nagy Ágnes, Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművét mutatja a Várkert Bazár szabadtéri kiállítása a déli panoráma teraszon április 8-ig.

A Nemes Nagy Ágnes 100 - Lélegzetnyi végtelen című tárlaton a költői életmű részletek megragadásából rajzolódik ki - közölte a Várkapitányság Kommunikációs Iroda szerdán.

A szabadtéren felállított kiállítási elemek között végigsétálva meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő Nemes Nagy Ágnes művészetéből. 

Megidézett versei mellett kirajzolódnak magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről. Megismerhető Nemes Nagy Ágnes környezettel kapcsolatos érzékeny szemlélete is: a költő az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított, hirdette, hogy tanulni kell a fákat - olvasható a tájékoztatóban.

A tárlat a Várkert Bazár déli panorámateraszán, háttérben a Szabadság-szobor látszik 

Forrás: Várkapitányság

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) alkotói pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága, versei máig meghatározó művészi mondanivalót hordoznak.

Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek. Érdemei az Újhold című, meghatározó folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte. Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában