Fiatal tehetségek

2022.05.07. 17:15

Kezdetét veszi a bukaresti Magyar Zene Fesztivál

Idén a szervezők a magyar előadó-művészetre akarják irányítani a közönség figyelmét.

Vasárnap kezdődik a 18. Magyar Zene Fesztivál. A Liszt Intézet immár nagykorúvá vált versenyén 20 fiatal romániai zenész méri össze tudását. A Liszt Intézet bukaresti központja egyik legfontosabb programjának számító versenyen ezúttal főleg az énekesek száma kiemelkedő. A különböző versenyszámokban nemcsak szólisták, hanem duók is indulnak, egyes hangszeresek ugyanis párosan jelentkeztek.

A verseny egyik követelménye, hogy a résztvevőknek kötelező módon magyar zeneszerzők műveit is meg kell szólaltatniuk, így a fiatal romániai tehetséges előadóművészek repertoárjába beépülnek ezek az alkotások, népszerűsítve ezáltal a magyar zenét.

Az előző években egy-egy magyar zeneszerző állt a fesztivál középpontjában, idén a szervezők a magyar előadó-művészetre akarják irányítani a közönség figyelmét, ezért három magyar előadóművészt is meghívtak.

A fesztivál Bátori István, a Magyar Művészeti Akadémia Bolognában élő ösztöndíjasának orgonahangversenyével kezdődik, aki vasárnap este a Bukarest belvárosában található római katolikus Olasz templomban ad koncertet. A versenynapok május 9. és 11. között lesznek, a fesztivál május 12-én díjátadó gálával ér véget, amelyen fellép a Seleljo Duó, azaz Seleljo Erzsébet szaxofonművész és Seleljo Irén zongoraművész. A gálán a díjazott művészek is szerepelnek.

Az első 3 helyezett jutalma koncertlehetőség a párizsi és római magyar intézetekben, illetve a budapesti Régi Zeneakadémián.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában