A közönség is választ

2022.05.06. 08:00

Újra átadják a Dömötör-díjakat Szegeden

A járvány okozta kétéves kényszerű szünet után május végén újra átadják a szegedi színházi szakma elismeréseit. Tíz kategóriában a nagyérdemű is szavazhat a jelöltekre.

A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. 

Tíz kategóriában – a legjobb női és férfi színész, a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb operaénekes és opera-énekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a nézők választhatnak három-három jelölt közül, akikre a művészi ajánlások alapján a kuratórium tett javaslatot. A közönség május 18-ig adhatja le szavazatát 

– közölte Sztáry Erika, az elismerést gondozó kuratórium tagja az MTI-vel..
A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással ítélik oda. Az életműdíjas személyéről a díj kuratóriuma dönt.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át.
A díjátadó gálaestet május 28-án rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött Dömötör-díj 2006 nyarán került be Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A 2019-ben díjazottakról itt lehet olvasni. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában