Néznivaló

2022.09.25. 08:00

Fiataloknak szóló filmtervek fóruma nyitja az idei Cinemira Filmfesztivált

Az idén ötéves fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy újjáélessze a magyar gyerek- és ifjúsági film műfaját, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket - áll a szervezők közleményében.

Fotó: Shutterstock

Fiataloknak szóló filmtervek fóruma nyitja az idei Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, amelynek szakmai programját október 7-én rendezik meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, Budapesten. 

Az idén ötéves fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy újjáélessze a magyar gyerek- és ifjúsági film műfaját, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket - áll a szervezők közleményében. 

A Cinemira harmadszorra rendezi meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot, amelyen a legfrissebb, fiataloknak szóló film- és sorozattervek versengenek egymással a legjobbnak járó Aranymókus-díjért, valamint a 300 ezer forintos fődíjért. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a forgatókönyvírók, rendezők és producerek egymásra találjanak. A szekcióban idén 12 döntős adhatja elő ötletét a szakmai zsűri előtt, amelyben Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Fonyódi Tibor forgatókönyvíró, Svéd Péter kreatív producer, Romwalter Judit producer, valamint Dombrovszky Linda rendező foglal helyet. 

A program második felében magyar forgatókönyvírók és kreatív gondolkodók kapnak lehetőséget a fiatal közönséget célzó film- és sorozatterveik bemutatására. Ebbe a szekcióba idén mintegy 100 filmterv érkezett a szervezőkhöz. 

Másodszorra rendezik meg a fesztivál keretében a Junior Pitch Forumot, amelyen a 19 év alattiak mutathatják be filmterveiket. A program célja, hogy kamaszok által hozott ötleteken alapuló forgatókönyvek is szülessenek, hiszen így a korosztályt valóban érdeklő témák lehetnek a fiataloknak szóló filmek és sorozatok alapjai. A kamaszok, prezentációikat a Nemzeti Filmintézet Fast Forward és a Cinemira közös nyári workshopján fejlesztették filmes szakemberek segítségével. A fórum szakmai zsűrijében Kis Hajni és Gauder Áron rendezők, Osváth Gábor producer, valamint a tavalyi fesztiválon díjazott Szoboszlay Eszter animációs rendező és a fődíjas Felszeghy Ádám producer ülnek. A legjobb filmtervről kamaszokból álló zsűri dönt majd. 

A Cinemira szakmai napjára a fesztivál honlapján (www.kidfilmfestival.hu) lehet regisztrálni, a Cinemira Teen szekciójának vetítéseire pedig november 18. és 20. között kerül sor a budapesti Corvin Moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában