Történelmi vetélkedő

2022.10.23. 19:50

Latorcai János: a pesti ifjak vérüket, életüket adták a szabadságért

Hatvanhat évvel ezelőtt a pesti ifjak vérüket, életüket adták a szabadságért – emlékeztetett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a Gloria Victis középiskolai történelmi vetélkedő vasárnapi díjátadóján Budapesten, a Parlamentben. Az idei vetélkedőt, amelynek két fő témája az Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata nyerte.

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium győztes csapatának tagjai, Burkus Barnabás, Lászlóffy Luca Hanna és Rácz Bendegúz Levente, felkészítő tanáruk, Csősz Róbert (b), valamint Nánay Mihály, a zsűri elnöke (b3), Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelõdési igazgatója (j4), Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke (j2) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (j) az Aranybulla 800 - Gloria Victis tanulmányi verseny eredményhirdetésén az Országházban az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

 Hőseink a szabadság addig soha meg nem élt dicsőséges 13 napját hozták el hazánknak, majd november 4-e után halálukkal, áldozatukkal szentesítették és tették azt el nem feledhetővé, és végül legyőzve is diadalmaskodtak, győzedelmeskedtek – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke.

 "Gloria Victis, azaz dicsőség a legyőzötteknek, akik nélkül számunkra nem adatott volna meg, hogy szabadon éljünk" 

– hangoztatta.

Latorcai János kiemelte, a kommunisták évtizedeken keresztül el akarták törölni a történtek emlékét: a forradalmat ellenforradalomnak nevezték, a hősöket hazaárulóknak, köztörvényes bűnözőknek tekintették.

Közölte, 

nagy veszélyt jelentenek azok a politikusok és magukat szakértőknek vallók, akik a történelem oktatására fordított idő csökkentésére, szélsőséges esetekben annak teljes eltörlésére, vagy a történelem átírására törekednek. A történelem a gondolatok és eszmék csatája is, ezek végül egy-egy nemzet önérzetében, identitásában sűrűsödnek össze 

– magyarázta.

Beszélt a Rákóczi-szabadságharcról is, amely ugyan elbukott, de szellemét és emlékezetét - mondta - már nem volt lehetőség kitiltani a magyarság szívéből.

"Benne láthatjuk a nemzeti önbizalom, a nemzeti áldozatkészség és cselekvőerő, valamint az építő nemzeti akarat megtestesülését, ami nélkül nem lehet jövőnk a Kárpát-medencében" 

– hangoztatta, hozzátéve: ezek az erők voltak azok, amelyek 1956. október 23-án magyarok tízezreit vitték az utcára. 

"Ma rájuk: áldozatukra és cselekvésükre emlékezünk" 

– emelte ki.

LATORCAI János
Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke köszöntőt mond az Aranybulla 800 - Gloria Victis tanulmányi verseny eredményhirdetésén az Országházban az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: 

a Rákóczi Szövetség történelmi versenye ráirányította a figyelmet elődeink áldozatvállalására, a haza iránti elkötelezettségükre, felelősségvállalásukra, valamint a magyar történelem mélyebb összefüggéseire. Az idei téma a 800 éves Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt.     

Latorcai János beszélt arról is, hogy az Aranybulla és kora tanulmányozásakor fontos megérteni, egykor mi vezette az embereket, de még fontosabb, hogy "felismerjük azt a történelmi sorszerűséget, ami hazánk sorsát formálta az elmúlt évezredekben".  Azt kérte, tanuljunk a saját történelmünkből.

Közölte, Magyarország szabadságért és önrendelkezésért vívott harca nem ért véget, ma is hasonló kihívásokkal nézünk szembe, ezért újra és újra meg kell védeni a szabadságot. 

1956-os hőseink bátorsága és szabadságszeretete minderre például szolgálhat nekünk 

– mutatott rá.

Csáky Csongor, a versenyt szervező Rákóczi Szövetség elnöke azt mondta, hogy 

Kárpátaljáról is érkeztek diákok az idei megmérettetésre, amelynek az Országház adott otthont. 

A verseny első három helyezett csapata a felkészítő tanárokkal együtt pár napos római utazásban részesül - tette hozzá.  

A Gloria Victis középiskolai történelmi vetélkedőn 60 iskola 180 diákja szállt versenybe. 

Az első helyezett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata lett, Csősz Róbert tanár vezetésével, a második helyen a miskolci Hermann Ottó Gimnázium csapata végezett Hornyák Péter tanár vezetésével. Harmadik helyezést ért el a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egy másik csapata, amelyet szintén Csősz Róbert készített fel.

Az ünnepségen több különdíjat is kiosztottak. A területfejlesztési miniszter nevében a különdíjat Rácz Zsófia miniszteri biztos adta át. 

A döntőbe jutott tíz csapat a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkársága részéről kapott különdíjat, de a Múltkor történelmi magazin is kiosztott különdíjakat.

A verseny első három helyezettje megkapta a Magyarország Barátai Alapítvány Aranybulláról szóló új kötetét is.
  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában