Újjászületésre várva

2022.11.07. 14:07

Különleges kiállítás nyílt a kis híján elpusztult, 200 éves Ferenchalmi kápolnában (videó)

Kiállítással hívja fel a figyelmet az idén 200 éves Ferenchalmi kápolna állapotára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának közös kiállítása, amely november 30-ig látható a Budakeszi úti kápolnában.

Forrás: maltai.hu

Fotó: Kovács Bence

A kiállításon az épület és környezetének újrahasznosítására készített hallgatói pályaműveket lehet megtekinteni, valamint Majoros Árpád Csaba fotóriporter képeit, amelyeket az ország hátrányos helyzetű térségeiben álló elhagyatott templomokról készített - közölte a szeretetszolgálat az MTI-vel.

A műemléki védelem alatt álló, kétszáz éves épületre ráférne a felújítás
Fotós: Kovács Bence / Forrás: maltai.hu

A Ferenchalmi kápolna 2011 óta van a máltaiak tulajdonában. A műemlékként is jelentős épület belső terét egy korábbi tűzvész gyakorlatilag elpusztította. Azóta állagmegóvó jelleggel felújították a tetőszerkezetet és a héjalást, de a belső tér rekonstrukciójára nem került sor. 

A kápolna különleges hangulatú romos tere egy ideje imaóráknak, kisközösségi összejöveteleknek ad helyet és a szeretetszolgálat keresi a megoldást, hogy a hely funkcionálisan megújulva és a szervezet eszmei céljai szerint tudja szolgálni a szűkebb és tágabb közösséget. 

Ehhez elengedhetetlen a terület újradefiniálása, amelyre a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának középülettervezési tanszéke írt ki pályázatot.

A beérkezett maketteket lehet a kápolna belsejében megtekinteni november végéig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában