Szívharang

2022.12.06. 12:57

A szerelemről és az emberi viszonyokról szól Korpás Éva népzenei ihletésű darabja

Korpás Éva népdalénekes Szívharang című albuma zenei anyagának színpadi változatát láthatja a közönség december 10-én a budapesti Hagyományok Háza színháztermében. A szerző lemezét már talán sokan ismerik, azonban ezt az alkotást új „köntösben” mutatják be. A friss feldolgozás, a Szívharang #koncertszínház totális színházi hatásra törekszik, azaz a produkcióban a zenei élményen túl fontos szerepet kapnak egyéb művészeti zsánerek is.

Korpás Éva népdalénekes, előadóművész a Szívharang #koncertszínház előadásán

Forrás: Hagyományok Háza

A Szívharang koncertszínházi előadás nemcsak a népzene kedvelőinek készül, hanem azoknak is, akik eddig nem igazán szerették ezt a műfajt. Ez a teljesség élményét ígérő produkció megmutatja számukra a műfajok sokszínűségét és az egyes zsánerek közötti átjárhatóságot – ígérik ajánlójukban a szervezők, hozzátéve, hogy a zene, az irodalom, a tánc, a bábszínházi elemek csodálatos egységgé állnak össze, s kalauzolják el a nézőt az érzelmek világába, mert mi másról is szólhatna ez a produkció, mint a szerelemről, a csalódásról, az emberi viszonyokról. 

„Összművészeti-társművészeti alkotás született: a művészeti ágak jól kiegészítik egymást, egymást erősítve tolmácsolják ars poeticánkat. Az alapot a zene szolgáltatja, és ehhez kapcsolódik –  Laboda Róbert verse révén – az irodalom és a táncművészet. Az utóbbiban a hagyományos néptánc mellett megjelenik a kortárs mozgás is, ami még inkább kifejezi azokat az érzéseket, amit megélünk a szerelmi pillanatainkban. Külön szólnék a bábművészetről, ami talán az előadás igazi különlegessége. Mivel a táncosok magát az embert már megjelenítik, a bábok nem emberi formák, a rendező és a látványtervező koncepciója alapján állatokként tűnnek elénk, kettő pedig tárgyi szimbólumként kap helyet a színpadon. Két külön világot állítunk színre: a régi világ és a mai, a XXI. századi világ összecsapását”

  – mesélt a produkcióról a darab főszereplője, a háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, illetve Külhoni Magyarságért Díjjal és Pro Urbe díjjal kitüntetett népdalénekes, előadóművész, Korpás Éva.

Korpás Éva népdalénekes, előadóművész
Forrás: Hagyományok Háza

A koncertszínházi produkció rendezője Gergely Rozália, bábszínészként Bánky Sára és György Zoltán Dávid működik közre a produkcióban. A zenei világot kiegészítő absztrakt, plasztikhatású látvány Horváth Márk kreativitását dicséri. A táncszínházi vonalat a produkcióban a Magyar Állami Népi Együttes kitűnő táncosai képviselik: Gyetvai Júlia, Kele Kristóf, ifjabb Zsuráfszky Zoltán.

A zenei élményről Csernók Klári prímás, Takács Ádám hegedűs, Papp Endre brácsás, Kuti Sándor cimbalmos, Hanusz Zoltán nagybőgős, valamint Czajlik Boglárka, Janovszki Csenge, Korpás Réka, Lakatos Lili, Szabó Júlia, Zsoldos Viktória énekesek gondoskodnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában