Művészetoktatás

2022.12.05. 17:15

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia elismerő okleveleit

Az idei évben a művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott elismerő oklevelet.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az El Greco a Szépművészetiben című kiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A művészetoktatásban kiemelkedő eredményeket elért pedagógusok, közösségek, intézmények képviselői vehették át a Magyar Művészeti Akadémia elismerő okleveleit hétfőn Budapesten. 

Az elismerő oklevéleket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Farkas Ádám elnökségi tag, az akadémia Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke adta át hétfőn az intézmény irodaházában.

 Az akadémia elnöke beszédében kiemelte, hogy a művészeti oktatásra, a művészet által történő oktatásra óvodától egyetemig nagy szükség van, mert belső világunk kialakításához a művészetoktatás kiemelten fontos, nemzeti erőforrás és a társadalmi közjó egyik fontos eleme. 

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta adományoz elismerő oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, közösségek, intézmények részére. Az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, ahhoz pénzjutalom is jár. Az elismeréseket a Magyar Művészeti Akadémia évről évre az Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság javaslatára az elnökség döntése alapján adományozza. 

Az idei évben a művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott elismerő oklevelet.

 

Pedagógus kategóriában Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár, a magyar közoktatásban végzett következetes és elhivatott irodalomtanári tevékenységének elismeréseként vehette át az oklevelet. 

Művésztanár kategóriában az akadémia Péterffy András, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár a filmművészet területén fél évszázada végzett következetes és elhivatott művésztanári tevékenységét díjazta. 

Művészetpedagógiai kutató kategóriában Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató, a hazai zene- és táncoktatás területén több mint negyven éve végzett példamutató művészetpedagógiai kutatói, valamint a historikus táncok népszerűsítésében végzett eredményes tevékenységét ismerte el oklevéllel a Magyar Művészeti Akadémia. 

Közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület vehetett át elismerő oklevelet a zeneoktatásban kifejtett két évtizedes elhivatott, magas szintű művészeti oktatása, valamint példaértékű, innovatív műhelymunkája és modellértékű művészeti műhelyeiben folyó kivételes tevékenységéért. Az egyesületet húsz évvel ezelőtt K. Udvari Katalin zenetanár alapította. 

Szintén közösség kategóriában részesült az MMA elismerő oklevelében az 1998-ban alapított székelyföldi, sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a népművészet területén, az erdélyi magyarság körében végzett, a magyar népi hagyományok megőrzését szolgáló művészeti oktatáson alapuló példaértékű közösségépítő tevékenysége elismeréseként. Az elismerő oklevelet Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány elnökasszonya vette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában